Spola bara ner kiss, bajs och toalettpapper – ställ en papperskorg i badrummet

Det är bara kiss, bajs och toalettpapper som får spolas ner i toaletten. Ställ en papperskorg i badrummet och släng övrigt skräp där. Lämna överblivna läkemedel till apotek och farligt avfall på återvinningscentral. Tack för din hjälp!

Illustration som visar de fem vanligaste sakerna som fulspolas: bomullstussar, kemikalier, tamponger, våtservetter och tops. Samt texten: Att spola rätt är lätt. Bara kiss, bajs och toalettpapper hör hemma i toaletten.

Illustration: Svenskt Vatten

Ställ en papperskorg i badrummet

Toalettpapper luckras upp i vatten, medan våtservetter, hår, hushållspapper, tandtråd och tamponger suger åt sig vätska och klumpar ihop sig. Det ger stopp i avloppsledningar och översvämningar i fastigheter. En enkel insats som gör stor skillnad är att ställa en papperskorg i badrummet och slänga övrigt avfall där i stället.

– Tänk på att överblivna läkemedel ska lämnas in på apotek, påminner Linnea Gustafsson, miljöingenjör på avloppsreningsverket. Nagellacksförpackningar, färgrester och annat farligt avfall ska lämnas in på återvinningscentral. Spola bara ner kiss, bajs och toalettpapper.

Sök i Återvinningsguiden om du är osäker på hur du ska sortera ditt avfall.

Tre kom ihåg för vården och barnomsorgen

  1. Inom vård och omsorg samt på förskolor får många hjälp med toalettbesök och tvättning. Då används ofta tvättlappar, våtservetter och liknande.
  2. Skyddsutrustning som exempelvis munskydd och plasthandskar används dagligen inom vården.
  3. Överblivna läkemedel tas om hand inom vården.

Ovanstående ska sorteras som restavfall och kastas i papperskorgen, förutom överblivna läkemedel som lämnas in på apotek. Hjälp gärna till att öka kunskapen på din arbetsplats genom att informera om detta.

Världstoalettdagen 19 november

Den 19 november går Världstoalettdagen, en årligen återkommande FN-dag, av stapeln. I världen saknar 3,5 miljarder människor tillgång till en ordentlig toalett. Av dem tvingas 419 miljoner människor att uträtta sina behov utomhus. Detta samtidigt som många, med såväl toastol som bra avloppssystem och avloppsrening, spolar ner fel saker. Varje vecka får vi på kommunen ta hand om och frakta bort 4 ton nerspolade saker som inte hör hemma på avloppsreningsverket. Du kan göra skillnad. Tack för din hjälp!

Här hittar du fler smarta vattentips.

Senast uppdaterad:
Publicerad: