Välkommen på digitalt event om rättvis energiomställning

Välkommen att delta på Örebro kommun och Viable Cities live-streamade event på Youtube den 13 juni kl. 10-12! Eventet kommer innehålla en späckad agenda med inspirerande talare på temat Rättvis energiomställning. Eventet ingår som en del i konferensen Transition Lab Forum som kommunen arrangerar tillsammans med Viable Cities.

Illustration med två människor och solceller och texten "Transition Lab Forum 15".

Kommunen är, tillsammans med Viable Cities, värd för konferensen Transition Lab Forum. Illustration: Viable Cities

Anmäl dig till live eventet

Välkommen att delta på det live-streamade eventet på Youtube den 13 juni kl. 10–12. Eventet kommer innehålla en späckad agenda med inspirerande talare på temat Rättvis energiomställning. Anmäl dig gärna till eventet i förväg på Viable Cities webb. Du kommer då få en påminnelse och länk till Youtube, till den mejladress som du angett, innan sändningen börjar.

Anmäl dig här till live-eventet 13 juni.

Se live-sändningen på Viable Cities Youtube-kanal.

Program

  • Intro med bland andra Olga Kordas (Viable Cities) och Anna Ekström (C) (Örebro kommun).
  • ”Energisystemet och rättvisa i omställningen - en överblick” med Bo Normark (Innoenergy), Veronica Eade (Energimyndigheten), Marika Palmér Rivera (LO) och Olga Kordas (Viable Cities).
  • ”Så arbetar Örebro med klimatomställning” med Per Carlborg (Örebro universitet) och Jonas Tannerstad (Örebrobostäder), samt en panel med representanter från Örebro kommun.
  • ”Framtiden är redan här - men för vem?” med Jonas Birgersson (ViaEuropa), samt en panel med Sara Bronner (Svenska kyrkan), Jenny von Platten (Lunds universitet), Harald Rohracher (Linköpings universitet) och Jordi Peris (Universidad politécnica de Valencia).
  • ”Energieffektivitet och nya affärsmodeller för snabbare omställning” med en panel med bland andra Lotta Bångens (Energieffektiviseringsföretagen) och David Lukinius (Everenergy).
  • Reflektioner med Erik Blohm (Örebro kommun) och Anders Wijkman (Viable Cities).

Klimatneutrala städer

– Energisystemet måste ställas om, bort från fossil energi mot mer hållbara lösningar. Vi vet att energiomställningen kommer innebära samhällsförändringar och vi vet att vi behöver inkludera aspekter som rättvisa, resiliens och samverkan för att vi ska lyckas nå målet om ett hållbart energisystem som skapar ett gott liv för alla. Det ska därför bli en väldigt spännande förmiddag, säger Sara Andersson, projektledare för Klimatneutrala Örebro 2030.

Örebro kommun deltar sedan 2021 i Viable Cities nationella satsning Klimatneutrala städer 2030. Inom satsningen arbetar 23 svenska städer tillsammans med flera nationella myndigheter och Viable Cities för att accelerera arbetet och gå före i klimatomställningen. För att nå detta krävs samverkan mellan samhällets alla aktörer, såväl näringsliv och akademi som offentlig sektor, civilsamhälle och enskilda invånare.

Varje år anordnas ett antal konferenser med namnet Transition Lab Forum för de deltagande städerna. Syftet är att fördjupa sig i ett specifikt ämne och skapa en känsla av gemenskap, samarbete och inspiration, som ska ge kraft att driva omställningsarbetet framåt. Den 12–14 juni är Örebro kommun värd för konferensen, tillsammans med Viable Cities, och temat är Rättvis energiomställning. Viable Cities är ett strategiskt innovationsprogram som finansieras av Energimyndigheten, Vinnova och Formas.

Läs mer om Klimatneutrala Örebro 2030.

Läs mer om Klimatneutrala städer på Viable Cities webb.

Senast uppdaterad:
Publicerad: