Förskoleplatser för allergiska och infektions­känsliga barn

Klätterträdet är en kommunal förskola som ligger på Södra Ladugårdsängen. Här finns en avdelning med verksamhet och lokaler som är särskilt anpassade för barn med allergi och infektionskänslighet.

Klätterträdet är en nybyggd förskola som öppnade 2023. Här finns tre avdelningar, varav en är särskilt anpassad för allergiska och infektionskänsliga barn.

Allergiavdelningen heter Bofinken och öppnade i januari i år. Här finns plats för 27–30 barn.

– De barn som har behov av plats på Bofinken har förtur hit oavsett var i Örebro familjen bor, säger Eva Mannby, rektor på förskolan Klätterträdet.

På avdelningen Bofinken finns det barn både med och utan allergi, men för att få en placering här krävs det att man kommer från ett hem fritt från rökning och pälsdjur, samt att man tänker på att inte använda parfym eller andra ämnen som framkallar starka dofter när man är på förskolan.

Barnen får vistas i en miljö som är välstädad och allergisanerad.

– Barn och personal äter frukost, lunch och mellanmål på avdelningen och inomhus bedriver vi utbildningen endast på den egna avdelningen. Utomhus har vi ingen avgränsning. Där kommer barn och personal att mötas och arbeta tillsammans med resten av förskolan. Vår målsättning är att alla barn ska få möjlighet att ta del av det som sker dagligen på förskolan, avslutar Eva Mannby.

Söka plats på allergiavdelningen Bofinken

Du ansöker om förskoleplats via en e-tjänst på orebro.se. Om du önskar plats på allergi­avdelningen Bofinken väljer du Klätterträdets förskola i e-tjänsten och kryssar i att ditt barn har en allergi eller infektions­känslighet.

Du behöver då även skicka in ett intyg via vanlig post, som stärker ditt barns allergi eller infektions­känslighet.

Här hittar du mer information om förskoleansökan.

Mer om Klätterträdet.

Senast uppdaterad:
Publicerad: