Medborgarråd om hur Örebro ska bli klimatneutralt

Örebro kommun som geografiskt område ska vara klimatneutralt till 2045. Ett led i arbetet är det Medborgarråd som möts 25–26 maj och samlar cirka 50 kommuninvånare, för att ta fram konkreta förslag för att minska klimatpåverkan. Medborgarrådet är ett samarbete mellan Örebro kommun och Örebro universitet.

Under lördag och söndag 25–26 maj samlas deltagarna på Örebro universitet för att tillsammans ta del av kunskap om och diskutera klimatomställningen.

– Att involvera och engagera invånarna i klimatomställningsarbetet är jätteviktigt och att genomföra och utvärdera medborgarrådet som metod ska därför bli jättespännande, säger Sara Andersson, projektledare för Klimatneutrala Örebro 2030.

– Medborgarrådet ger oss inom politiken en unik möjlighet att få värdefulla insikter och förslag direkt från invånarna, vilket hjälper oss att fatta beslut som speglar deras behov och perspektiv. Detta arbetssätt är ett mycket viktigt steg för demokratin och möjligheten för invånarna att påverka. Vi kommer att ta med oss dessa viktiga inspel till kommunpolitiken och arbeta för att om möjligt omvandla dem till konkreta åtgärder, säger Anna Ekström, C, ordförande i kommunens hållbarhetsutskott.

Nya idéer

– Deltagarna ska ta fram rekommendationer som ska föras vidare till lokala politiker. Dessa rekommendationer visar vilka åtgärder för att nå klimatneutralitet som stöds av denna grupp örebroare som återspeglar den stora variationen i åsikter, intressen och förutsättningar som finns i kommunen, säger Martin Karlsson, forskare i statskunskap på Örebro universitet.

Martin Karlsson genomför medborgarrådet tillsammans med kolleger vid Örebro universitet och tjänstepersoner inom Örebro kommunkoncern.

– Medborgarråd är också värdefullt för att ge upphov till nya idéer och infallsvinklar som sällan kommer fram i klimatarbetet, säger Martin Karlsson.

Förslag till politikerna

Medborgarrådet ska ta sig an fyra teman kopplade till klimatet. Under rubriken konsumtion ska deltagarna ta upp olika aspekter av ökad hållbarhet, som till exempel att låna eller reparera i stället för att köpa nytt. Andra teman är energi, byggande och mobilitet.

Den andra dagen, söndagen, avslutas med ett panelsamtal med politiker som tar emot de förslag som grupperna tagit fram under helgen. Anna Ekström (C), ordförande i kommunens hållbarhetsutskott är en av politikerna som kommer att delta.

– Våra val påverkar klimatet, från hur vi transporterar oss och bor till hur vi handlar och äter. Därför är det så viktigt att vi lyssnar på de boende i vår kommun för att förstå vilka förändringar som ses som viktiga att genomföra för att minska klimatpåverkan, säger Anna Ekström (C).

Klimatneutrala städer

Örebro kommun deltar i Viable Cities nationella initiativ ”Klimatneutrala städer 2030” sedan 2021. Medborgarrådet genomförs inom ramen för detta.

Viable Cities är ett strategiskt innovationsprogram som finansieras av Energimyndigheten, Vinnova och Formas och som är inriktat på klimatneutrala och hållbara städer. I Sverige ingår 23 kommuner och sex myndigheter för närvarande i programmet. Syftet är att snabba på klimatomställningen genom att främja samarbete och samverkan mellan olika aktörer.

Läs mer om kommunens arbete inom Klimatneutrala Örebro 2030.

Senast uppdaterad:
Publicerad: