Örebro kommun – bäst i Sverige på ekologiska måltider

Örebro kommuns långsiktiga arbete med ekologiska måltider uppmärksammas även i år. Med en ekoandel på 70 procent av matinköpen 2022 är Örebro bäst i Sverige i offentlig sektor och därmed vinnare för andra året i rad i Ekomatsligan.

Ekomatsligan 2023. Foto från prisutdelningen.

Örebro kommun vann Ekomatsligan 2023. F.v.: Charlotte Bladh André VD, Organic Sweden och våra kökschefer Maria Gyllander, Lena Sjöquist, Örjan Karlsson, Pernilla Bergman och Jonas Svensson. Foto: Henry Fröman.

Ekomatsligan är en rankning av landets kommuner och regioner avseende deras ekologiska inköp. Den ideella föreningen Ekomatcentrum samlar varje år in statistik från offentlig sektor, för att se hur utbudet av hållbar mat i allmänhet, och ekologisk mat i synnerhet, utvecklas.

När resultaten av Ekomatsligan 2023 färdigställdes stod det klart att Örebro kommun är bäst i Sverige på ekologiskt. Måltidsverksamheten, Teknik- och serviceförvaltningen inom Örebro kommun är de som ansvarar för måltider inom grund- och gymnasieskolor, vård och omsorg samt ger konsultstöd till förskolorna. Carina Andersson, verksamhetschef för Måltid lyfter fram medarbetarnas engagemang för resultatet:

– Det är tack vare vår fantastiska personal, det är de som gör allt jobb. Vi i ledningen skapar förutsättningar, men det är ute i köken som hela det här arbetet görs varje dag. Så jag är otroligt stolt över vad alla våra medarbetare åstadkommer.

En viktig förklaring till framgången har varit arbetet med upphandlingar, där mycket kraft har lagts på att hitta svenska, ekologiska och prisvärda livsmedel. Mer grönt och mindre kött är en annan förklaring, men också att man hittat lokala ekoleverantörer med ett konkurrenskraftigt pris. Det sistnämnda är små volymer, men har en stor del i det gemensamma engagemanget.

Prisutdelningen för Ekomatsligan 2023 genomfördes den 30 maj i Stockholm i samband med en heldag på temat ”Lärande hållbara måltider”. Lena Sjöqvist, kökschef på Tullängsgymnasiet deltog som en av talarna.

Placeringar i övriga kategorier

Kommuner som klarat det nationella ekomålet 60 procent fick utmärkelsen ”Ekologiska spjutspetsar 2023”. Här hittar vi Örebro i topp med 70 procent, Malmö, Lund, Borlänge, Vellinge, Södertälje, Trosa och Orust.

I Svekomatsligan hamnade Örebro på andra plats. Sveko är en förkortning för svensk-ekologisk.

I Klimatekoligan lyfts de kommuner och regioner fram som köper mat med minsta möjliga klimatpåverkan i kombination med en hög andel ekologisk. Örebro kom på en andra plats.

Örebro län och Uppsala län delar på första platsen i Länsekoligan med 45 procent ekologiska inköp vardera.

Mer information

Läs mer på Ekomatcentrum.se
På orebro.se kan du läsa mer om måltider i kommunens kök och serveringar.

Senast uppdaterad:
Publicerad: