Örebro – en Fairtrade City!

Örebro har återigen blivit diplomerad som Fairtrade City. Tillsammans med 2 222 andra städer i världen ingår vi i ett nätverk av kommuner och regioner, som arbetar tillsammans med lokala aktörer inom civil­samhället och närings­liv för att uppnå de globala målen i Agenda 2030.

Som Fairtrade City jobbar Örebro kommun med olika aktiviteter för att informera om hållbar och etisk konsumtion. I kommunens egna verksamheter sker det i år bland annat riktat till elever, inom ramen för skolans hemkunskaps­lektioner.

Vi arbetar även med de kommunala bolagen och andra aktörer som visar intresse för etisk konsumtion och väljer att följa de lokala och regionala insatserna.

Ett exempel är Textilia – en riks­täckande textilservice med tvätterier, vars huvudkontor ligger i Örebro.

– Textilia arbetar med hållbarhet i både det stora och det lilla, säger Carinne Lancereau, samordnare för Fairtrade­arbetet i Örebro kommun. De ökar nu sina krav på inköp av mer hållbart kaffe och te som konsumeras inom företaget över hela Sverige. Som en del i detta deltar Textilia i Fairtrade Challenge under vecka 19, för att sprida information om mer hållbar och etisk konsumtion till sin personal, precis som vi vill uppmuntra även andra företag och kommunens egna verksamheter att göra!

Den 8–14 maj fikar vi för framtiden

I år handlar Fairtrades vårkampanj – Fika Forever – om att lyfta hur klimatförändringar och dåliga villkor för odlare hotar framtidens fika. Om ni vill delta i fikautmaningen så finns massor av bra material på Fairtrades webbplats, där ni också registrerar er fikastund.

Vårt hållbara Örebro

Kommunens arbete med Fairtrade är en del av arbetet för att nå målen i Örebro kommuns program för hållbar utveckling – vårt bidrag till Agenda 2030. Tillsammans arbetar vi för ett socialt, ekologiskt och ekonomiskt hållbart Örebro.

Mer om vårt arbete med Fairtrade på orebro.se/fairtradecity.

Senast uppdaterad:
Publicerad: