Möt våren på Björkön – nu drar båtturerna på Hjälmaren i gång

Nu startar årets första båtturer med möjlighet att besöka Björkön, Vinön och Katrinelunds vackra naturmiljöer. Under maj till september avgår turerna som är en del i att öka tillgängligheten på Hjälmaren.

MF/Sirena anlägger vid Björkön. Bild Alfred Dahlberg.

Båtturerna är en fortsättning på den satsning som startade förra året för att tillgängliggöra Hjälmaren och dess omgivning som besöksmål och rekreationsområde, både för både kommuninvånare och besökare.

– Örebro ska vara attraktivt som besöksmål när det gäller friluftsliv och turism. Vi vill att turerna ska bidra till bättre förutsättningar för näringslivets och lokalsamhällets utveckling, samtidigt att de som åker på turerna får minnesvärda upplevelser i en naturskön miljö, säger Kemal Hoso (S), kommunalråd med rotelansvar för samhällsbyggnadsfrågor.

Satsningen är en del av en gemensam strategi för Hjälmarens utveckling med en vilja och ambition att kunna nyttja potentialen i sjön och dess omgivning.

– Hjälmaren har en oerhörd potential för rekreation, natur- och kulturmiljöupplevelser som vi inte vill gå miste om. Vi vill självklart ta till vara på allt som Hjälmaren har att erbjuda och vi hoppas att turtrafiken ska ge en ökad tillgänglighet och glädje, säger Gustav Axberg, projektledare för utvecklingen av Hjälmaren.

– Vi hoppas många tar möjligheten att uppleva turerna och Hjälmarens vackra naturmiljöer. Passa på att möta våren på Björkön nu när fågelsång och växtlighet är extra stark. Björkön är rik på lövträd och har en stor variation av olika fågelarter. Här finns även vandringsstigar, grillplatser och badmöjligheter, säger Erik Göthlin, kommunekolog.

Turer och biljetter

Turerna avgår från Naturens hus med möjlighet till ombordstigning vid Ässundet och Göksholm med destination Björkön under vår och höst.

Här kan du läsa mer om Björköns naturreservat.

Under sommaren utökas turerna med Vinön och Katrinelund. Turerna sker i samarbete med Rederiaktiebolaget Mälaren Hjälmaren och information om turer, priser och bokning finns på redarens webbplats.

Senast uppdaterad:
Publicerad: