Linn Fernström och Ludwig Hart är vinnarna av Kulturpriset och Millencolin Music Prize 2022

Under en prisceremoni på Kulturkvarteret torsdagen den 2 mars tilldelades Linn Fernström 2022 års kulturpris och Ludwig Hart tilldelades Millencolin Music Prize 2022.

Kulturpriset till Hjalmar Bergmans minne 2022

Kultur- och fritidsnämnden delar årligen ut 25 000 kr till en person som under lång tid gjort värdefulla insatser inom kulturområdet.

Linn Fernström prisas med motiveringen: Linn är en av Sveriges främsta samtida konstnärer och finns representerad på bland annat Moderna museet, Statens konstråd och Örebro läns museum. Linn är multi­disciplinär och arbetar främst med målningar och skulpturer.

Linns bildvärld har ofta många dimensioner och detaljer som får betraktaren att nyfiket stanna upp. Verken besitter en närmast poetisk känsla där man som betraktare får uppleva en färgstark värld som gestaltar både det otäcka och lustfyllda.

Hon är uppväxt i Ås och Garphyttan. Genombrottet skedde i samband med avgångs­utställningen från Kungliga Konsthögskolan i Stockholm och utställningarna och uppdragen har sedan dess avlöst varandra.

2016 utsågs hon till filosofie hedersdoktor av Örebro universitets humanistiska fakultet och 2022 återvände hon till sitt hemlän med en soloutställning på Galleri Örsta. Hon har tilldelats flertalet stipendier genom åren och nu kan hon lägga till Kulturpriset till Hjalmar Bergmans minne till sina meriter.

Mer om Kulturpriset och film från prisutdelningen.

Linn Fernström med prischeck och blommor på scen

Linn Fernström vid prisceremonin med Kultur- och fritidsnämndens ordförande Madelene Spinord Semenets (S)

Millencolin Music Prize 2022

Priset är ett årligt musikpris på 25 000 kronor. Vinnaren utses av bandet Millencolin och Örebro kommuns kultur- och fritidsnämnd.

Ludwig Hart prisas med motiveringen: Ludwig är musiker och låtskrivare med bas i Örebro, som albumdebuterade hösten 2019 och har sedan den kritikerrosade debuten utvecklats till en av Sveriges starkast lysande namn inom sin genre.

Ludwigs musik kan beskrivas som rock med spår av country. Han skriver musik med målande texter där man kan härleda inspiration från bland annat Fleetwood Mac, Bruce Springsteen och Tom Petty.

Ludwig rivstartade 2022 med ett framträdande i SVT:s “Nyår på Skansen” för att därefter turnera med både Sarah Klang och Mando Diao, han hann även med att spela med Svenska Kammarorkestern som 2022 års gästartist på Önskekonserten i Stadsparken.
Ett nytt album planeras att släppas under 2023 och fler framträdanden är inplanerade under året, vilket bäddar för att Ludwigs lyssnarskara bara kommer att bli fler och fler.

Mer om Millencolin Music Price och film från prisutdelningen.

Ludwig Hart får prischeck

Ludwig Hart på scen med Madelene Spinord Semenets (S) samt Mathias Färm och Erik Ohlsson från Millencolin

Senast uppdaterad:
Publicerad: