Alvina Herbinger Rygne är Årets nykomling!

Stort grattis till Alvina Herbinger Rygne, som tilldelas kulturpriset till Hjalmar Bergmans minne 2022 i kategorin Årets nykomling.

Alvina är 22-åringen som blev utnämnd till riksspelman på första försöket. En välförtjänt bedrift för Alvina, som har spelat fiol i nästan hela sitt liv. Alvinas musikaliska bana började på Betelkyrkans musikskola och Örebro Kulturskola och juryn vill med priset uppmuntra Alvina att fortsätta sin musikaliska bana.

Under torsdagseftermiddagen överraskades Alvina i liveradio på P4 Örebro av Kulturnämndens ordförande Lennart Bondeson. Lennart delade ut ett diplom och läste upp motiveringen till en förvånad pristagare.

Motivering

Det är inte många 22-åringar som kan titulera sig riksspelman, men det kan Örebrobördiga Alvina Herbinger Rygne. Fiolen har följt Alvina i hela sitt liv, hon har under lång tid spelat fiol på Örebro Kulturskola och startade redan som femåring på Betelkyrkans musikskola.

För att utnämnas till riksspelman måste man besitta en teknisk skicklighet och även kännedom om spelstil i ett visst musikaliskt traditionsområde, vilket Alvina har bevisat med bravur att hon gör. Som ett bevis på detta gav Zornmärkesjuryn Alvina den musikaliska utmärkelsen ”Zornmärket” i valören silver på första försöket.

Just nu studerar hon sista året på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, på folkmusiklinjen och förbereder sig för att ge sig ut i det professionella musiklivet. Juryn vill med detta pris uppmuntra Alvinas fortsatta musikaliska bana.

Vinnaren tar emot priset

Prisvinnaren Alvina Herbinger Rygne ihop med Kultur­nämndens ordförande Lennart Bondeson (KD).

Kulturpriset till Hjalmar Bergmans minne

Örebro kommuns kulturpris till Hjalmar Bergmans minne delas ut i två kategorier. ”Årets nykomling” delas ut till en eller flera personer som står i början av sin konstnärliga bana för att främja dennes/dessas utveckling inom kulturområdet. Alvina är den sjunde pristagaren sedan “Årets nykomling” började delas ut 2016.

Läs mer om Kulturpriset och se de tidigare vinnarna.

Senast uppdaterad:
Publicerad:
Hade du nytta av innehållet på den här sidan?