Nu drar Nordens största forum för mänskliga rättigheter i gång

Den 17–18 november arrangeras Nordens största forum för mänskliga rättigheter på Conventum. Det är andra gången forumet sker i Örebro med syfte att höja kunskapen och synliggöra frågor som berör människors rättigheter.

Mänskliga rättighetsdagarna är en viktig mötesplats för forskare, myndigheter, politiker, skolor och för de som arbetar med, eller vill lära mer om mänskliga rättigheter. Temat för årets forum är rätten till ett liv i trygghet och säkerhet.

– Vi har högt uppsatta mål när det gäller att säkerställa och driva arbetet med mänskliga rättigheter, samtidigt som vi har ett ansvar för att de mänskliga fri- och rättigheterna efterlevs och inte kränks inom de områden vi ansvarar för. Tillsammans med de lokala värdarna för forumet välkomnar vi nu besökare och arrangörer till dagarna, säger Jimmy Nordengren, ordförande kommunstyrelsens utskott för hållbar utveckling.

Fullt program

Under dagarna anornas runt 50 miniseminarier, 90 längre seminarier och 90 organisationer och myndigheter ställer ut.

Ett urval av det som de lokala värdarna Örebro kommun, Region Örebro Län, Länsstyrelsen i Örebro län, Örebro universitet och det civila samhället kommer att prata om är:

  • Klimatoro.
  • Att vara våldsutsatt som döv.
  • Civilsamhället som trygghetsfrämjare och brottsförebyggare.
  • Samhällsplanering för ökad trygghet.
  • Rätten att förstå och förstås.
  • Ekonomisk utsatthet påverkar barnets livschanser.
  • Hur musiken kan bygga broar och tända framtidshopp.

Miniseminarier och utställartorg är kostnadsfria och till de längre seminarierna krävs biljett. Mer information om programmet finns på mrdagarna.se.

– Jag hoppas många tar tillfället att besöka forumet för nya kunskaper och kontakter för att tillsammans bidra till att utvecklingen av arbetet med mänskliga rättigheter och rättighetsbaserat arbetssätt går framåt, säger Katrin Larsson, hållbarhetschef, Örebro kommun.

– Det finns ett stort engagemang för mänskliga rättigheter i Örebro, både hos myndigheter och i Örebros civilsamhälle, vilket gör att det känns extra kul att arrangera forumet i år. Genom programmet vill vi kunna visa på hur främjandet av sociala, och ekonomiska och kulturella rättigheter kan verka trygghetsskapande och hur det kan vara mer effektivt att arbeta förebyggande för att undvika otrygghet och säkerhetshot, än att agera reaktivt, säger Malin Slätis från Ordfront och projektledare för Mänskliga Rättighetsdagarna.

Forumet arrangeras årligen av föreningen Ordfront med nio andra huvudarrangörer.

Läs mer om hur vi jobbar med mänskliga rättigheter.

Senast uppdaterad:
Publicerad:
Hade du nytta av innehållet på den här sidan?