Flyktingar från Ukraina har anlänt till Örebro

Nu har de första bussarna med flyktingar från Ukraina kommit till Örebro län. Migrationsverket tog emot dem och ordnade boenden i Karlskoga och Örebro. Örebro kommun hjälpte till att ordna en lugn och trygg samlingsplats för alla när de kom, och på plats fanns också socialtjänsten för att ge det stöd som behövdes i stunden.

– Kriget i Ukraina leder till ett mänskligt lidande och vår känsla av solidaritet med det ukrainska folket är stor, säger John Johansson (S) kommunstyrelsens ordförande i Örebro kommun. Örebro kommun jobbar för att det ska bli så bra som möjligt för de människor som kommer hit på flykt och jag vill rikta ett varmt tack till alla som nu bidrar, allt från vår personal till föreningar, församlingar och privatpersoner. Frågan står högst på dagordningen och det finns en bred samsyn att Örebro ska bidra.

Fokus för oss i Örebro kommun när det gäller att ge människor på flykt en fristad undan krig är trygghet och vardag. Både kommunledningen och en del kommunala verksamheter har nära samarbete med Migrationsverket, Länsstyrelsen och Region Örebro län, men också med frivilligorganisationer för att det ska bli så bra som möjligt för dem som kommer till Örebro.

– Vi gör självklart allt vad vi kan och ska som kommun för att hjälpa människor på flykt undan kriget, säger Peter Larsson, kommundirektör i Örebro kommun. Det är Migrationsverkets ansvar att ordna boenden och registrering för de som nu kommer, och vi har ett nära samarbete med dem för att underlätta och ge stöd.

– För barnen handlar det om att få en lugn vardag, och därför behöver vi ordna med platser i förskola och skola så snart som möjligt, säger Peter Larsson. Vår socialtjänst har naturligtvis också ett uppdrag att ge det stöd som behövs till de människor och familjer som kommer.

Så kan du hjälpa till

Vill man engagera sig som medmänniska eller har ett boende att erbjuda kan man kontakta någon av frivilligorganisationerna som vet vilken hjälp som behövs och också vilka insamlingar som pågår.

Vill du hjälpa till i allmänhet så kan du anmäla dig som frivillig till en hjälporganisation, till exempel Röda korset. Du anmäler dig som frivillig till Röda korset i Örebro genom att skicka ett mejl till beredskap.orebro@redcross.se. Om du kan bidra med tolkningshjälp får du gärna ange det. Om du vill bidra ekonomiskt, tänk på att välja en insamlings­organisation med 90-nummer, som står för Svensk insamlingskontroll.  

– Jag vet att det finns ett stort engagemang hos alla örebroare, säger Peter Larsson. Frivilligorganisationerna välkomnar engagemang på olika sätt, och hos dem kan man också få information om vad som faktiskt behövs, både här i Örebro och i och nära Ukraina.

Mer information

Mer information med anledning av situationen i Ukraina.

Senast uppdaterad:
Publicerad:
Hade du nytta av innehållet på den här sidan?