Örebros offentliga toaletter stängs

Samtliga Örebros offentliga toaletter i centrala Örebro kommer att låsas från och med 25 oktober. Det beslutades av Tekniska nämndens ordförande idag tillsammans med Programnämnden för Social välfärd, Programnämnd Samhällsbyggnad i samråd med kommunens säkerhetsenhet. Beslutet tas av säkerhetsskäl.

Sedan 2016 har Örebro haft öppna och avgiftsfria offentliga toaletter tillgängliga på flera ställen i centrala Örebro, som en service till invånare och turister. Toaletterna har dock i olika grad även blivit platser för skydd för kylan för personer utan hem. Kriminalitet och missbruk förekommer också, samt omfattande nedskräpning och förstörelse.

– Det är beklagligt att vi inte kan erbjuda tillgängliga toaletter och vi har full förståelse för de konsekvenser det får, säger Anders Olsson, ordförande för Tekniska nämnden. Samtidigt, på grund av hur situationen på toaletterna är idag, är det ett helt nödvändigt beslut att ta. Här behöver vi tillsammans i kommunen fortsätta arbeta för att långsiktigt förändra situationen.

– Det här en trygghetsskapande åtgärd, säger Christina Lundin, samordnare brottsförebyggande frågor. Varje vecka får vi rapporter om de brott som begås i och omkring de offentliga toaletterna.

Åtgärder som frekvent städning, tillfällig stängning av vissa toaletter, kameraövervakning samt väktarpatruller nattetid, har satts in sedan tidigare. Beslutet att låsa toaletterna gäller tills kommunen hittar långsiktiga lösningar för situationen på de offentliga toaletterna, ett arbete som nu pågår. Toaletterna kan komma att hållas öppna i samband med särskilda evenemang.

Dessa toaletter stängs från och med den 25 oktober

Tekniska nämndens driftansvar:

  • Hamnplan: stängd dygnet runt
  • Järntorget: stängd dygnet runt
  • Våghustorget: stängd dygnet runt
  • Stadsparken: stängd dygnet runt
  • Skateparken: stängd enbart nattetid
  • Vivallakullen: stängd enbart nattetid
  • Toaletterna vid södra ingången till Resecentrum: stängt dygnet runt (beslutas av Stadsbyggnad)

Läs mer om offentliga kommunala toaletter

Senast uppdaterad:
Publicerad:
Hade du nytta av innehållet på den här sidan?

Tack för ditt svar!

Du måste skriva in dina synpunkter för att kunna skicka meddelandet

Tack för ditt svar!