Konstgestaltningen Fåglarna från OZet har landat på Norrstjärnans förskola

På nybyggda Norrstjärnans förskola har magiska varelser i korridoren blivit en snackis bland barnen. Förskolan är en av flera nybyggda eller ombyggda förskolor i Örebro som fått konst speciellt framtagen just för dem, genom kommunens så kallade enprocentsregel.

Norrstjärnans förskola har genomgått en helomvandling, magiska varelser har tagit över skolan och pryder väggar och golv. Konstnären Maria Bajt, utbildad på Kungliga Konsthögskolan och verksam i Berlin, har skapat konstverket Fåglarna från OZet som pryder förskolans interiör på beställning av Örebro konsthall.

Maria Bajt har mångårig erfarenhet av offentlig konst. Just nu jobbar hon med en gestaltning på ett barnsjukhus i Kristianstad.

– Det är kul med denna typ av uppdrag. Det är spännande att utgå från rummen, målgrupp och funktion. Jag känner att det är viktigt att tänka sig in i mottagaren och hur de upplever verket. De kommer ju tillbringa varje dag där! säger Maria.

Utformad speciellt för Norrstjärnan

Titeln Fåglarna från OZet anspelar på den välkända berättelsen Trollkarlen från Oz. I närheten av Norrstjärnans förskola ligger Oset och Rynningevikens naturreservat som är ett av landets mest fågeltäta områden.

– Med denna saga i åtanke har jag låtit fåglarna från Oset i Örebro slungas in i tornadon och vakna upp i landet OZet. I detta land ser inget ut som det brukar. Nya fågelarter har tagit form. En fågel har leopardhud och svans. En kanadagås har fått en jättelång hals och dess vanliga gråsvarta teckning har nu ett mönster med stora färgglada fläckar, nästan som på en riktig giraff, säger Maria.

Genom den övernaturliga metamorfosen får förskoleeleverna introduceras till djur som bland annat kanadagåsgiraffer, måselefanter, myggålar, skrattmåsrävar och tranlejon.

– Tanken var att skapa ett platsspecifikt möte mellan dröm och verklighet, naturvetenskap och magi, säger Maria.

Enprocentsregeln gör konsten möjlig

Gestaltningen har möjliggjorts genom det som kallas enprocentsregeln, som innebär att 1 procent av budgeten för kommunala ny- eller ombyggnationer avsedda för offentlig verksamhet ska avsättas till konstnärlig gestaltning. Örebro kommun har arbetat enligt principen sedan 1968. Örebro konsthall ansvarar för kommunens inköp och vård av konst och arbetar tillsammans med konstnärer under installationen.

– Enprocentsregeln är bra på så många olika sätt, säger Gabriella Menerwa Kaasinen, konstintendent på Örebro konsthall och projektledare för gestaltningen av Norrstjärnans förskola. Den skapar jobb åt konstnärer och möjliggör gestaltning av våra gemensamma rum och miljöer. Konst kan vara så mycket, den kan vända på perspektiven, stimulera till nya idéer, bidra till samtal och möten i det offentliga rummet, eller fungera som pedagogiska verktyg i en förskola.

Gabriella berättar vidare:
– I det här projektet har verksamheten fått ta mycket plats och det har varit jätteviktigt för mig att de ska känna sig delaktiga och lyssnade på. Det är viktigt för konstens relevans att den utgår från, och involverar, människorna som den ska vara till för.

De mångfärgade hybridvarelserna väcker nyfikenhet

Rektor Anna Lorinius och utvecklingsledare Christine Milton på Norrstjärnans förskola berättar att konstverket har haft en lugnande effekt på barnen. Christine målar upp en bild av hur skolans väggar var gråa och intetsägande innan konsten kom på plats i den nybyggda förskolan och att de ville ha en miljö som väckte nyfikenhet, men som även hade en lugnande och orienterande effekt.

– Vi är jätteglada att vi har haft ett så fint samarbete med Örebro konsthall och konstnären och att vi har fått någonting som gör stor skillnad hos oss, säger Christine Milton.

Den långa korridoren som binder ihop förskolans tio avdelningar var tidigare en intryckslös transportsträcka. Sedan konstverket installerades har barnens inställning till korridoren förändrats helt, istället för att rusa igenom den så flanerar de och ställer frågor om de mångfärgade hybridvarelserna. Figurerna på väggarna väcker nyfikenhet och diskussion när både barnen och de vuxna försöker reda ut vad det är för djur som hänger där. Pallarna formade som gigantiska fotsteg av magiska varelser blir redskap i provisoriska hinderbanor.

– Det är gratis motion, säger rektor Anna Lorinius skrattandes.

Den färgglada miljön påverkar både stora och små

Konstverket har inte endast haft en effekt på barnen, utan även de vuxna märker av förändringen från att jobba i en helgrå miljö till en färgrik arbetsplats. Gabriella Menerwa Kaasinen, projektledare för projektet, berättar att Konsthallen även arrangerat workshops för förskolepersonalen om hur konstverket kan användas pedagogiskt i verksamheten med barnen.

– Det var en väldigt rolig eftermiddag med mycket skratt då personalen bland annat fick öva på att tolka och gestalta olika fantasidjur. Det är roligt att konstverket tillför så mycket energi till platsen och verksamheten, fortsätter Gabriella. Jag hoppas det ska vara till glädje för många under en lång tid framöver.

Förskolor som fått platsspecifika gestaltningar under 2020

Två andra nybyggda eller ombyggda förskolor i Örebro som fått speciellt framtagna konstverk under det gångna året är förskolan Silva och Österängens förskola.

På förskolan Silva har en stor glittrande sten med övernaturliga förmågor landat på gården. Verket heter Magisk glittrig sten av konstnären Sara Mirzajanzadeh.

På Österängens förskola väcker ett färgglatt stim av lekfulla figurer barnens nyfikenhet. Verket heter Stimmet, och konstnär är illustratören och formgivaren Stina Löfgren.

Kolla in konstverken och läs mer om offentlig konst på Örebro konsthall.

Senast uppdaterad:
Publicerad:
Hade du nytta av innehållet på den här sidan?

Tack för ditt svar!

Du måste skriva in dina synpunkter för att kunna skicka meddelandet

Tack för ditt svar!