Örebro bäst i Sverige på stadsplanering

Örebroarna ger sin stad toppbetyg i Samhällsbarometern 2021, en undersökning som visar hur invånarna i landets tolv största kommuner upplever sin stad kopplat till stadsplanering, hållbarhet och digitalisering.

Foto: Fredrik Kellén

När örebroarna tycker till om planeringen av sin stad hamnar Örebro på första plats i Samhällsbarometern 2021. Hela 97 procent tycker att stadsplaneringen bidrar till lyckliga invånare och 85 procent av örebroarna skulle rekommendera andra att bosätta sig i kommunen.

– Om örebroaren känner en lycka av hur staden utformas, då har vi verkligen lyckats i vårt uppdrag, säger Erik Blohm, stadsbyggnadschef, Örebro kommun.

Örebro i topp av landets storkommuner

Samhällsbarometern är en undersökning om hur svenskarna upplever sin stad, den genomförs i landets tolv största kommuner av konsultföretaget Projektengagemang med hjälp av Kantar Sifo. I undersökningen ingår frågor om stadsplanering, hållbarhet och digitalisering. Kopplat till stadsplanering får Örebro högst betyg av samtliga kommuner, och sammantaget alla tre områden placerar sig kommunen på en andra plats tätt efter Lund.

Bra blandning av olika typer av bostäder

Enligt undersökningen upplever invånarna i Örebro att det finns en bra blandning av olika typer av bostäder, att nya bostadsområden och stadsdelar bidrar positivt till stadens utveckling samt att staden utvecklas i en positiv riktning.

– Vårt uppdrag handlar om att skapa attraktiva miljöer för de som bor, verkar och upplever Örebro kommun. Det här är ett fint kvitto på att det vi gör uppskattas av dem vi finns till för, säger Petra Åhlund, t.f. stadsbyggnadschef, Örebro kommun.

Läs mer om Örebros resultat i Samhällsbarometern och hämta rapporten här.

Läs mer om Örebros utveckling på Bygg Örebro.


Senast uppdaterad:
Publicerad:
Hade du nytta av innehållet på den här sidan?

Tack för ditt svar!

Du måste skriva in dina synpunkter för att kunna skicka meddelandet

Tack för ditt svar!