Uteserveringarna välkomnar nu besökare och vi fortsätter hjälpas åt i pandemin

Redan den 15 mars kunde uteserveringarna öppna i Örebro, två veckor tidigare än vanligt. Detta är en av flera åtgärder som Örebro kommun gjort för att stötta det lokala näringslivet under pandemin. Kommunen fortsätter att göra tillsynskontroller på serveringsställen för att förhindra smittspridning.

Att uteserveringarna öppnar är ett tydligt vårtecken och en del krögare passade på att öppna tidigare än vanligt när tillfälle gavs. Många har väntat och längtat. Men likt förra våren pågår det fortfarande en pandemi och serveringsställen går för närvarande under lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen, där landets kommuner har ansvar att genomföra tillsyn, för att säkerställa att reglerna efterlevs.

Enligt Folkhälsomyndigheten ska krögare möjliggöra för sällskap (om max 4 personer) att kunna hålla minst en meters avstånd till andra sällskap. Men att man även inom ett sällskap tar egna ansvar för att hindra smittspridningen - stanna hemma om man är sjuk, hålla avstånd och tvätta händerna.

– Många ser självklart fram emot när uteserveringarna öppnar och vi hoppas att besökarna tar sitt ansvar för att minska smittspridningen. Vi kommer likt tidigare göra oanmälda kontroller som vi har i uppdrag i att göra. Dock har vi ett förtroende för våra krögare och att reglerna efterlevs. Skulle det bli trängsel får vi reda på det ganska fort, säger Leif Andersson alkoholinspektör.

Vidare ska mat och dryck endast serveras till besökare som sitter vid ett bord. Besökare kan dock hämta mat eller dryck över disk eller vid en buffé om det kan ske utan trängsel och med minst en meters avstånd från andra sittande besökare. Servering är inte tillåten efter klockan 20.30, men man får hålla öppet för försäljning av takeawaymat därefter.

Ovan nämnda restriktioner kan komma att ändras.

Senast uppdaterad:
Publicerad:
Hade du nytta av innehållet på den här sidan?

Tack för ditt svar!

Du måste skriva in dina synpunkter för att kunna skicka meddelandet

Tack för ditt svar!