Hur jobbar kommunens kök med Smartare mat?

Kommunens kök kommer uppmärksamma Earth Hour 27 mars genom att servera vegetarisk lunch i skolorna på fredagen, och på kommunens vård- och omsorgsboenden blir det en vegetarisk entrérätt. Men detta är bara en liten del av Örebro kommuns arbete med ”Smartare mat”. Therese Folebo och Peter Magnholt är Smartare mat-informatörer och berättar om vad de gör och hur de har fått ställa om under coronapandemin.

Örebro kommuns kök och serveringar arbetar för att tillaga och servera ”Smartare mat”. Det innebär bland annat att majoriteten av råvarorna är ekologiska, att köken väljer svenskt kött och att de väljer fisk som är fiskad på ett miljömässigt hållbart sätt, samt väljer frukt och grönsaker efter säsong. Utgångspunkten för Smartare mat är kommunens politiska mål om att öka andelen ekologiska livsmedel, minska klimatbelastningen och minska matsvinnet.

– För att uppmärksamma Earth Hour kommer vi inom skolan servera helt vegetarisk mat på fredagen. På vård- och omsorgs boendena kommer vi servera en vegetarisk entrérätt till lunchen på lördagen, som lite extra till våra seniora matgäster, berättar Irina Hallor, måltidsstrateg på Örebro kommun.

På lördag 27 mars är det Earth Hour. Läs om Earth Hour på Världsnaturfondens webb.

Man som lägger upp mat på tråg i en matsal, en bukett blommor till vänster.

Peter Magnholt, kock på Brickebackens skola.

Smartare mat-informatörer

Kommunen har flera Smartare mat-informatörer ute på skolorna. Therese Folebo, kock på Vivallaskolan, och Peter Magnholt, kock på Brickebackens skola, är två av dem. Nu under coronapandemin har de inte kunnat åka runt till olika skolor och berätta om Smartare mat som tidigare. Men de har ändå fortsatt arbetet på sina hemskolor via information till skolans ledningsgrupper och genom samtal med elever i matsalarna. Therese Folebo har även utvecklat föreläsningen ”Smartarematprat” som hon håller för elever via Teams.

Vad är ert uppdrag som Smartare mat-informatörer?

– Vi vill sprida information om hur maten, hälsan, skolresultat, prestation och vår planet hänger ihop. Låta elever och personal se helheten och få förståelse för hur vi i köken arbetar, tänker och varför. När vi talar om matsvinn – vilken enorm förlust av såväl pengar som jordens resurser. En potatis som slängs har odlats, skördats, tvättats, fraktats flera gånger, tillagats och serverats, innan den blir till avfall. Den gör mer nytta i magen, säger Therese Folebo, kock på Vivallaskolan.

Hur har ni fått ställa om under coronapandemin?

– Det kontinuerliga samtalet i matsalen med såväl elever som pedagoger fortgår oavsett corona-restriktionerna. Även matråden har fortsatt hållas, om än i mindre grupper där vi har kunnat sitta med nödvändigt avstånd till varandra. I viss mån har även en del frågor hanterats genom mejl. Besök i klasserna och på andra skolor har dock behövt pausas, säger Peter Magnholt, kock på Brickebackens skola.

Se en film och läs mer om Smartare mat.

Senast uppdaterad:
Publicerad:
Hade du nytta av innehållet på den här sidan?

Tack för ditt svar!

Du måste skriva in dina synpunkter för att kunna skicka meddelandet

Tack för ditt svar!