Succé när Måltidsenheten serverade svenska baljväxter

Under vecka 6 serverades nya och kreativa måltider gjorda på svenska baljväxter i tio utvalda kommunala restauranger. Syftet var bland annat att sprida råvarukunskap av de svenska grödorna och samtidigt visa kommunens restaurangbesökare att Örebro kommun är framåtsträvande och hållbar inom den offentliga måltiden. Restaurangernas kökschefer beskriver en stor och positiv respons från skolelever, lärare, vårdtagare och till och med politiker, trots utmaningar vid servering till följd av de rådande restriktionerna.

Måltidskampanjen Svenska baljväxter – Framtidens protein i offentlig måltid, som hölls vecka 6, var i ett tidigt skede tänkt att vara en öppen tillställning för bland annat all media att fritt besöka för att uppleva den moderna offentliga måltiden. På grund av de rådande restriktionerna i samhället blev det en utmaning att bjuda in olika parter på ett säkert och tryggt sätt.

Trots utmaningar har kampanjen haft stor slagkraft med positiv respons från besökare som fått både ett smakprov och en redogörelse av arbetet med de nya svenska råvarorna.

Festlig servering

När elever på Tullängsskolan anlände till skolrestaurangen möttes de av musik från en spellista som tagits fram av en grupp elever. Spellistan bestod av en blandning låtar från 80-talet och fram till nutid. Musiken i kombination med att det serverades hållbara måltider i streetfood-tema bidrog till en festlig och förväntansfull matmiljö.

– Vi serverade bland annat vår populära Kebab..ish, gjord på gråärt, och No Chicken Nuggets på bondböna. Den här typen av mat är inte nödvändigtvis något nytt för ungdomarna på vår skola men det handlar om att få återkoppling och utifrån det ta fram recept som går hem. Att maten samtidigt är hållbar genom att vi tar tillvara på restprodukter och inhandlar svenska råvaror är ju även bra för ekonomin, säger Lena Sjöqvist, kökschef på Tullängsskolans restaurang.

Mikael Eman, kökschef på Virginska gymnasiets restaurang, vittnar om en liknande upplevelse.

– För oss som jobbar i köken har det varit fantastiska råvaror att jobba med. Under projektets gång har vi försökt introducera mat riktat mot ungdomar fast på ett nytt sätt. Vi har helt enkelt förpackat nyttig och klimatsmart mat på ett sätt som ungdomarna kan ta till sig, säger Mikael Eman.

Maten berör politiker

Personer inom politiken hörde personligen av sig till Mikael för att både tacka för den goda maten och samtidigt uttrycka en stolthet över kvaliteten på den mat som serveras i Örebro kommun.

– Det är ett inspirerande arbete som görs i våra skolkök och matsalar. Jag har smakat maten och är imponerad över hur pedagogik, hållbarhet och god smak har kombinerats i dessa måltider. Att arbeta med nya råvaror och erbjuda mat som många tycker om kräver både kreativitet och lyhördhet, säger Jimmy Nordengren (C) Kommunalråd med ansvar för hållbarhetsfrågor.

Andra kommuner inspireras

Carina Andersson, verksamhetschef på Måltidsenheten, tycker även hon att det är roligt att kampanjen fått sådan positiv respons. Enligt Carina har Måltidsenheten blivit kontaktade av andra kommuner som vill höra hur Örebro kommun arbetat med hållbara måltider av det här slaget.

Måltidsenheten anser sig, trots succén, vara långt ifrån klara i sitt arbete inom den offentliga måltiden utan hoppas kunna inspirera ännu fler till att ta efter.

Senast uppdaterad:
Publicerad:
Hade du nytta av innehållet på den här sidan?

Tack för ditt svar!

Du måste skriva in dina synpunkter för att kunna skicka meddelandet

Tack för ditt svar!