Munskydd och våtservetter sorteras som restavfall

Munskydd och våtservetter ska sorteras som restavfall. Ställ en papperskorg i badrummet och kasta dem där efter användning. Om de spolas ner i toalettstolen blir det stopp i avloppet vilket kan leda till översvämning. Det är bara kiss, bajs och toalettpapper som får spolas ner i toaletten.

Användningen av munskydd och våtservetter ökar i och med rådande coronapandemi. Vi behöver hjälpas åt så att de efter användning sorteras på rätt sätt, som restavfall i papperskorgen, och inte spolas ner i toaletten.

– Många tror att munskydd, våtservetter, hushållspapper och liknande löser upp sig i vattnet precis som toapapper gör. Det gör det inte. Det klumpar istället ihop sig och leder till stopp i pumpstationer och avloppsledningar. Då finns det risk för översvämningar i fastigheter och utsläpp av orenat avloppsvatten i naturen, säger Helena Hasselquist, miljöingenjör på Reningsverket.

Trasiga pumpar och extra spolningar av ledningsnätet tar både tid från kommunens personal och kostar pengar att åtgärda. Kostnader som i det långa loppet drabbar alla med kommunalt vatten och avlopp.

Så här kan du hjälpa till:

  • Ställ en papperskorg i badrummet och kasta munskydd och våtservetter i den
  • Åker du tåg eller buss under rusningstid? Kasta munskydd och våtservetter i närmaste papperskorg när du klivit av. Hamnar det på marken kan blåst och regn göra så att det hamnar i våra vattendrag - var rädd om naturen.
  • I toaletten får bara kiss, bajs och toalettpapper spolas ner. På orebro.se/atervinningsguiden hittar du en återvinningsguide där du kan söka på olika sorters avfall och få svar på hur de ska sorteras.

Tack för din hjälp!

Senast uppdaterad:
Publicerad:
Hade du nytta av innehållet på den här sidan?

Tack för ditt svar!

Du måste skriva in dina synpunkter för att kunna skicka meddelandet

Tack för ditt svar!