Skridskoåkning på kvällen med tillfällig belysning

Örebro kommun kommer hyra ledbelysning som tillfälligt kommer sätts upp vid Rynningeviken, så att det går att åka skridskor på sjön även när solen gått ner. Belysningen kommer sättas upp 22 januari och planeras att vara tänd onsdagar–fredagar kl. 16-20. Var alltid försiktig med sjöis och kontrollera att den är säker att åka på, innan ni ger er ut!

– Med belysningen kan vi nyttja isen vid Rynningeviken under fler timmar så att det inte blir så trångt under dagtid, de få timmar det är ljus. Skridskoåkning är en positiv upplevelse och aktivitet som man kan göra utomhus under pandemin. Det gynnar folkhälsan och särskilt rörelseglädjen för barn och unga, säger Åsa Wistrand, verksamhetsansvarig planerare på Friluftsliv.

– En meningsfull fritid för barn och unga är högt prioriterat och därför är det glädjande att få till belysning så att fler personer kan nyttja isen fler timmar på dygnet, säger Marie Brorson (S), ordförande i Fritidsnämnden.

Belysningen vid Rynningeviken är planerad att vara tänd onsdagar–fredagar kl. 16-20 i januari och februari. Belysningen sätts upp 22 januari. Örebro kommun hyr belysningen (två stativ med ledbelysning) av Ljus och Nöje. Idén till belysningen kom från den entreprenör som Örebro kommun har avtal med för att ploga isen i Rynningeviken.

Kontrollera att isen är säker

Ha stor respekt för sjöis och kontrollera alltid att isen är säker att åka på. Ta med dig säkerhetsutrustning som ispik, isdubbar, livlina och extrakläder i en plastpåse.

Telefonnumret för aktuell israpport för Hjälmaren och Rävgången är: 019-26 30 00

Läs mer om skridskoåkning på Hjälmaren.

När vädret tillåter spolar kommunen skridskobanor i flera bostadsområden.

Läs mer om när och var skridskobanor spolas.

Elsäkerhet och reservatsföreskrifter

Av elsäkerhetsskäl kommer belysningen drivas av små elverk med miljöbränsle. Om belysningen drivits av ström istället är det risk att elkabeln skadas av en vass skridsko. I belysningen används LED-lampor som är energisnåla. Naturvården har godkänt belysningen utifrån reservatsföreskrifter och fågellivet.


Senast uppdaterad:
Publicerad:
Hade du nytta av innehållet på den här sidan?

Tack för ditt svar!

Du måste skriva in dina synpunkter för att kunna skicka meddelandet

Tack för ditt svar!