Konstnär får fristad i Örebro kommun

Abdalla Basher, konstnär från Sudan får fristad i Örebro kommun. I sitt konstnärskap lyfter Basher fram mänskliga rättigheter och han blir kommunens andra fristadskonstnär. Fristadsprogrammet innebär att en konstnär som är utsatt för förföljelse och/eller censur i sitt eget hemland, ska få möjlighet att arbeta fritt och utvecklas inom sitt konstområde i en trygg miljö.

– Det här är en väldigt viktig uppgift för oss som stad och kommun, att ta emot människor som befinner sig i situationer där de inte kan utföra sitt konstnärliga liv, säger Lennart Bondeson (KD), ordförande för Kulturnämnden i Örebro.

– Att Örebro kommun aktivt stödjer kulturutövare som är utsatta för förföljelse genom att erbjuda ett tvåårigt arbetsstipendium är ett sätt att främja konst, yttrandefrihet och demokrati. Den inbjudna konstnären bidrar med egna infallsvinklar och nätverk vilket berikar stadens konstliv, säger Elisabeth Magnusson, chef för Allmänkultur, Kultur- och fritidsförvaltningen.

Örebros andra fristadskonstnär

Abdalla Basher är en sudanesisk konstnär som har verkat både i och utanför Sudan och har vunnit priser för sitt konstnärskap. Under sin karriär har han deltagit i flertalet grupp- och separatutställningar och har bland annat ställt ut på Goethe institutet i Khartoum. Han vill fortsätta utveckla sitt konstnärskap i sin nya hemstad Örebro.

Abdalla är Örebro kommuns andra fristadskonstnär efter konstnären Fikret Atay som var stipendiat 2017–2019. Fikret Atay har därefter fortsatt vara verksam med Örebro som sin bas.

Fristadsprogrammet

Örebro kommun har sedan 2016 haft ett fristadsprogram för utsatta kulturutövare. Örebro kommun är medlem i det internationella fristadsnätverket International Cities of Refuge Network (ICORN) som organiserar det övergripande arbetet med fristäder.

Genom fristadsprogrammet erbjuds en författare, filmare, bildkonstnär, journalist eller liknande, som är utsatt för förföljelse och/eller censur i sitt eget hemland, ett tvåårigt stipendium och fri bostad. Det ger personen möjlighet att fritt få arbeta och utvecklas inom sitt konstområde i en trygg miljö med goda levnads- och arbetsvillkor.

Vilken kulturutövare som erbjuds fristad i Örebro kommun beslutas i samråd med ICORN. Det finns idag 24 fristäder i Sverige som är medlemmar i det internationella fristadsprogrammet ICORN. De flesta är kommuner men även några regioner är medlemmar.

Senast uppdaterad:
Publicerad:
Hade du nytta av innehållet på den här sidan?

Tack för ditt svar!

Du måste skriva in dina synpunkter för att kunna skicka meddelandet

Tack för ditt svar!