Friluftslivets år 2021 – Luften är fri!

I Sverige är luften fri för alla, stora som små, erfarna naturbesökare såväl som innerstadsbon! Var med Örebro kommun och fira in det nya året med ett ettårigt natur- och friluftslivsevent, Friluftslivets år. Friluftslivets år drar officiellt igång i januari 2021.

Friluftsliv behöver inte vara komplicerat

Oroa dig inte, friluftsliv innebär inte bara stora skogar och fjällvidder som kräver dyr utrustning. En stor del av friluftslivet och utevistelsen sker i vår vardag i parkerna, den bostadsnära och tätortsnära naturen.

Örebro kommun vill under Friluftslivets år visa på hur utevistelse ofta är både kostnadsfritt och enkelt. Månad för månad kommer kommunen därför att belysa ett särskilt tema kopplat till friluftsliv via kommunens sociala medier. Där kommer du kontinuerligt under 2021 att hitta tips på platser att besöka, vad allemansrätten är, vilka aktiviteter som anordnas under året och mycket mer.

– I Örebro kommun finns väldigt bra förutsättningar att kunna bedriva friluftsliv. Både det enkla vardagliga i våra tätortsnära naturreservat, och det lite mer äventyrliga i våra upplevelselandskap Kilsbergen, Hjälmaren och de stora våtmarksområdena. 2021 vill vi inspirera fler till att hitta ut och upptäcka allt vad vår kommun har att erbjuda, säger Therese Aremyr, kommunekolog.

Fototävling på Instagram

Som en del i Friluftslivets år anordnar även Örebro kommun en stor fototävling på Instagram. Ta med dig kameran, eller varför inte bara mobiltelefonen, och gå ut i naturen för att fånga friluftsögonblick som dessutom kan leda till en fin vinst.

Varje månad under 2021 utses en vinnare med ett foto på den bästa friluftslivsupplevelsen. Vinnaren får en kaffepanna som kan komma väl till hands på nya naturäventyr. I december korar vi även årets vinnarfoto. Den vinnaren får årets stora pris, ett stormkök!

Trots att Friluftslivets år och tävlingen officiellt drar igång i januari kan du börja fota redan under julledigheten!

Häng med ut!

Här kan du läsa om hur du är med och tävlar och om årets teman

Delta i Friluftslivets års fototävling

En nationell rörelse

Friluftslivets år är en nationell rörelse som leds av Svenskt friluftsliv och Naturvårdsverket. Örebro kommun är en av flera kommuner och organisationer som är delaktiga i projektet.

Läs mer om Friluftslivets år

Friluftslivets år i Örebro kommun

Naturvårdsverket

Svenskt friluftsliv

Senast uppdaterad:
Publicerad:
Hade du nytta av innehållet på den här sidan?

Tack för ditt svar!

Du måste skriva in dina synpunkter för att kunna skicka meddelandet

Tack för ditt svar!