Byggnadspriset 2020 – här är de nominerade!

I år nomineras sex projekt till Örebro kommuns Byggnadspris. Det är fler projekt än tidigare som lyfts fram och det speglar att byggandet i Örebro varit aktivt även detta speciella år. Måndag den 21 december hålls en prisceremoni där årets vinnare presenteras.

Fem byggnader, en plats nominerade till byggnadspriset 2020.

H-huset USÖ, Kvarteret Stenen, Mejeriområdet, Hakonhuset, Kvarteret Rördromen, Äventyrsstigen. Foto: Örebro kommun.

Under 2020 har pandemin begränsat oss på många sätt, samtidigt har byggandet i Örebro fortsatt vara aktivt. Och kommunen har för fjärde året i rad stått på prispallen som en av landets främsta arkitekturkommun.

När vinnaren av Örebro kommuns Byggnadspris 2020 ska utses finns många projekt att välja mellan. Vi har därför valt att nominera fler projekt än tidigare och lyfter fram sex goda exempel på byggande i Örebro. Även i år är variationen på projekten stor och både renoveringsprojekt, nya byggnader och en park i naturmiljö finns bland de nominerande.

De nominerade projekten till Örebro kommuns Byggnadspris 2020 är:

H-huset USÖ

Framtidsinriktad byggnad med miljöperspektiv för högspecialistvård och akutmottagning i högklassig arkitektur, både i den stora skalan och i detaljerna. Södra Grev Rosengatan. Beställare: Region Örebro län. Arkitekt: Aart Architects och Sweco.

Kvarteret Stenen

Karaktärsfull arkitektur med 41 yteffektiva och flexibla studentbostäder, generösa takterrasser med utsikt över staden och med cykeln i fokus. Södra Grev Rosengatan. Beställare: Asplunds Fastigheter. Arkitekt: White.

Mejeriområdet

530 hyreslägenheter och 13 radhus i variationsrik arkitektur, gröna generösa gårdsmiljöer, vattendammar och ett lokalt centrum med levande stadsliv. Östra Bangatan/Dalbygatan. Beställare: Husherren Fastigheter. Arkitekt hyreslägenheter: Sweco. Arkitekt radhus: Reierstam Arkitektur.

Hakonhuset

Handelshuset som blev gymnasieskola, en av stadens signaturbyggnader som genom varsam renovering, ombyggnation och nybyggnad fått ny funktion. Östra Nobelgatan/Klostergatan. Beställare och arkitekt: Abramsson Fastigheter. Sakkunnig antikvarie: Arkitektur och Byggnadsvård.

Kvarteret Rördromen

17 yteffektiva kedjehus i färgstark nutida arkitektur, som samtidigt anpassats till det naturnära och lantliga läget. Granholmsgatan, Norra Ormesta. Beställare: Stjärnhusen Fastigheter. Arkitekt: Sweco.

Äventyrsstigen

En rik lekmiljö i naturen som erbjuder utmaningar för barn och vuxna, byggd med material anpassade till platsen och med barnens medverkan. Brickebacken intill Saxons park. Beställare: Örebro kommun. Arkitekt: Örebro kommun.

Mer information

Du kan läsa mer om priset och se fler bilder av de nominerade projekten på orebro.se/byggnadspriset

Senast uppdaterad:
Publicerad:
Hade du nytta av innehållet på den här sidan?

Tack för ditt svar!

Du måste skriva in dina synpunkter för att kunna skicka meddelandet

Tack för ditt svar!