Europa minskar det osynliga avfallet

Visste du att det genereras 86 kilo avfall när en enda mobiltelefon produceras? Genom att använda mobilen längre och sälja den vidare kan du göra både plånboken och miljön en stor tjänst. Vecka 48 är det ”Europa minskar avfallet-veckan” och det vill vi uppmärksamma genom att ge dig några tips om du ska köpa en begagnad mobil.

Laga mobilen

Det bästa vi kan göra för miljön är att använda mobilen så längre som möjligt eller sälja den vidare, och såklart laga den om den går sönder. Att byta batteri eller en spräckt skärm på mobilen är mycket bättre för miljön (och billigare) än att köpa en nytillverkad mobil.

Elektronik förbrukar mycket material under tillverkningen jämfört med många andra produkter. Till exempel metaller, kemikalier och vatten, men också bränsle och el. Det krävs även långa transporter och mycket förpackningar. För att producera en enda mobiltelefon genereras i snitt 86 kilo avfall, det visar en undersökning som Avfall Sverige gjort.

Köp begagnat

Ibland måste vi trots allt byta ut mobilen och då är det smart att köpa begagnat. Passa på när nya mobiler lanseras, då är det många som säljer sin gamla. Det finns även företag som säljer begagnade mobiler.

Tips när du köper en begagnad mobil:

  1. Kolla alltid att säljaren har ett inköpskvitto och be om en kopia på kvittot. Då blir det mycket enklare om något händer och du behöver lämna in mobilen på reparation.
  2. Kolla alltid att säljaren har loggat ut från sitt Google- eller Applekonto. Annars kommer du inte kunna använda mobilen då det krävs lösenord för att häva ett inloggat läge.
  3. På många mobiler går det att kontrollera batteriets status i menyn. Om batteriet har en kapacitet på under 80 procent bör du fundera på om priset är rätt, eftersom det troligen kommer bli aktuellt med ett batteribyte inom kort.
  4. Är mobilen låst till en specifik operatör? Sedan 2014 får inte mobiloperatörerna låsa mobiler mot ett specifikt nätverk. Men det kan vara värt att kolla detta ändå, så du inte står där med en mobil som inte fungerar i ditt mobilnät. Enklast är att stoppa i ditt simkort i mobilen som du funderar på att köpa och kolla att det fungerar.

Europa minskar avfallet-veckan

”Europa minskar avfallet” är ett EU-projekt som startade 2009, och pågår en vecka i november varje år. Syftet är att sprida kunskap om hur vi kan minska avfallet och hur vi kan minska halterna av farliga ämnen i avfallet. Avfall Sverige är nationell samordnare och i år är temat osynligt avfall.

Läs mer om Europa minskar avfallet-veckan (sidan är på engelska).

Bli Miljönär-vänlig diplomerad

Miljönär-vänlig är en nationell märkningen som har skapats av Avfall Sverige för att inspirera till hållbar konsumtion. Diplomeringen ges till företag som gör det möjligt för kunderna att laga, återanvända eller låna saker.

Läs mer och ansök på orebro.se/miljönär

Senast uppdaterad:
Publicerad:
Hade du nytta av innehållet på den här sidan?

Tack för ditt svar!

Du måste skriva in dina synpunkter för att kunna skicka meddelandet

Tack för ditt svar!