Lokala allmänna råd för Örebro län med anledning av coronapandemin

Folkhälsomyndigheten har tillsammans med Region Örebro läns smittskydds­läkare beslutat om lokala allmänna råd för Örebro län för att bromsa smitt­spridningen som har ökat kraftigt de senaste veckorna. Åtgärderna ska också förhindra att vården blir överbelastad. De lokala råden gäller från idag den 3 november till den 24 november, men kan förlängas om det behövs. Läns­styrelsen har också fattat beslut om att publiktaket på 50 personer kvarstår för allmänna sammankomster.

Uppdatering 24 november: de lokala allmänna råden förlängs

De lokala allmänna råden för Örebro län är förlängda till och med den 13 december, se nyheten "Lokala allmänna råd för Örebro län förlängs".

Vi behöver alla hjälpas åt för att bromsa smittspridningen. Nu är läget allvarligt, vi behöver verkligen hålla i och ut för att inte fler ska bli sjuka. Tack för att du orkar och hjälper till!

Lokala allmänna råd

Du bör:

 • Avstå från att vistas i inomhusmiljöer där människor samlas som butiker, köpcentrum, muséer, bibliotek, badhus och gym, med undantag för nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek.
 • Avstå från att delta i fysiska möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Detta gäller dock inte i idrottsträningar för barn och unga födda 2005 eller senare.
 • Om möjligt, undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de du bor med. Det innebär bland annat en avrådan från att arrangera eller delta i fester eller liknande socialt umgänge.

Verksamheter bör:

 • minimera antalet besökare vid samma tidpunkt
 • anpassa öppettider
 • erbjuda digitala alternativ.

Du som är arbetsgivare bör:

 • uppmana dina medarbetare att arbeta hemifrån
 • erbjuda utökade förutsättningar att arbeta hemifrån
 • skjuta upp tjänsteresor, konferenser och andra fysiska möten.

De nationella allmänna råden gäller fortfarande

De lokala allmänna råden är ett tillägg till de nationella allmänna råden.

Som tidigare ska du:

 • stanna hemma även om du bara känner dig lite sjuk
 • testa dig vid symtom
 • tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten
 • håll avstånd till andra både inomhus och utomhus.

Publiktak på 50 personer

Regeringen har tidigare beslutat att det från och med den 1 november ska vara möjligt att ha högst 300 sittande deltagare vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.

Den 3 november beslutade Länsstyrelsen i Örebro län om ett publiktak på 50 personer för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Tillställningar som hålls på restauranger och serveringsställen undantas. Beslutet gäller till den 24 november med möjlighet till förlängning.

Mer information

Länsstyrelsens information om de lokala allmänna råden och publiktak på 50 personer.

Folkhälsomyndighetens beslut om införande av lokala allmänna råd i Örebro län.

orebro.se/coronavirus finns mer information om vad Örebro kommun gör för att begränsa smittspridningen av coronaviruset och vad du själv kan göra.

Sidan på teckenspråk

Ta del av nyheten på teckenspråk.

Senast uppdaterad:
Publicerad:
Hade du nytta av innehållet på den här sidan?

Tack för ditt svar!

Du måste skriva in dina synpunkter för att kunna skicka meddelandet

Tack för ditt svar!