Vinnarna på Örebrogalan!

Den 8 oktober firades Örebros insatser och framgångar på Örebrogalan i Conventum, i år utan publik men pristagarna hyllades under en livesänd prisceremoni. Örebrogalan uppmärksammar människor, företag och organisationer som har lyckats extra bra inom näringsliv, kultur, miljö, idrott och andra områden i samhället.

Örebro kommun delade ut fyra priser på galan: Kultur­priset, Kvalitets­priset, Miljöpriset och Näringslivs­priset. Kommunen är också delaktig i priset Årets bragd. Där väljer en grupp med representanter från polis, kommun, SOS Alarm och City Örebro ut kandidater och presenterar för Örebro brotts­­förebyggande råd, som beslutar vilka som ska premieras i samarbete med tidningen Örebroar’n.

Kulturpriset

Vinnare: Anna Jansson.

Motivering: Anna slog igenom med sin deckarserie om kriminalinspektör Maria Wern. Nu tjugo år senare har hennes romaner om Wern sålt i fyra miljoner exemplar i Sverige och har översatts till sjutton språk och även gjort stor succé som både tv-serie och film. Frågor som; Vad är ont? Vad är gott? Och hur bör man leva sitt liv? intresserar Anna och finns som en röd tråd genom hennes författarskap. För många förknippas Anna med deckargenren men hon skriver även barnböcker, faktaböcker och feelgood-böcker. Anna är nu aktuell med en ny deckarserie ”Bergslagen blå” där vi får följa Kristoffer Bark som bor i Tybble och som arbetar på Polismyndigheten i Örebro. Genom Kulturpriset till Hjalmar Bergmans minne vill vi uppmärksamma Annas 20-åriga författarskap som nu även placerar Örebro på Sveriges och världens deckarkarta.

Här kan du läsa mer om 2019 års kulturpris till Hjalmar Bergmans minne.

Kvalitetspriset

Vinnare: Vivalla förskoleområde.

Motivering: Frisk personal i en attraktiv arbetsmiljö, där man gärna stannar kvar över tid, är viktiga faktorer som borgar för en god och hållbar service. Kanske är det extra viktigt när målgruppen är barn. På en förskola kan ökad personalkontinuitet bidra till en trygg miljö som gynnar barns lärande och utveckling.Vinnarna får priset för ett effektivt arbete för ökad kontinuitet och kraftigt minskad sjukfrånvaro. Genom att systematiskt ta sig an bakomliggande orsaker, och involvera medarbetarna i ett strategiskt förebyggande arbete, har man bidragit till en förbättrad arbetsmiljö. Nya arbetssätt och metoder, hållbara även på sikt, genererar nytta och glädje för barn, vårdnadshavare och medarbetare. Arbetet är ett gott exempel som många andra, oavsett verksamhet, kan lära av!

Kvalitetsprisets vinnare offentliggjordes redan i våras och du kan läsa mer om Vivalla förskoleområdes viktiga arbete här.

Miljöpriset

Vinnare: KAMtech.

Motivering: Med ett genomsyrande miljöengagemang och en verksamhetsidé som tar avstamp i tron på en klimatsmart framtid, utmanar KAMTech sina kunder, leverantörer och sig själva att vara del i utvecklingen av ett mer hållbart samhälle.

Näringslivspriset

Vinnare: L.E.V & CO.

Motivering: L.E.V & Co är ett ledande företag inom logistik för potatis, från odling till packning och leverans. I stället för, från ax till limpa, kan man här tala om, från grodd till Janssons frestelse. L.E.V & Co har växt kraftigt, lite i skymundan, i Odensbacken under många år. Företagets omsättning är imponerande, liksom deras insatser för att bidra till både Rosa Bandet och Childhood. Deras produkter finns tack vare samarbete med Sveriges största dagligvarukedja att tillgå över hela landet. Det finns dessutom en offensiv plan framåt som innebär fler karotter med närkeodlad potatis på svenska middagsbord, som kan bidra till att stärka såväl företaget som Örebro och klimatsmart konsumtion.

Årets bragd

Vinnare: Mattias Kilsvik.

Motivering: På eftermiddagen den 19 november 2019 blev ett äldre par utsatta för ett rån och misshandel på norr i Örebro. De fick båda föras till sjukhus med lindriga skador.
När Mattias uppmärksammade vad som hände visade han prov på stort civilkurage genom att tillsammans med andra ingripa och stoppa överfallet.
Mattias påvisade ytterligare stort civilkurage då han envars grep en av de misstänkta förövarna när denna försökte fly från platsen.Örebro brottsförebyggande råd anser att Mathias Kilsvik visat ett stort civilkurage genom att agera i en nödsituation och genom sin handling kanske också räddat människoliv.

Totalt delades femton priser ut på Örebrogalan 2020. Läs om samtliga pristagare på Örebrogalans webbplats.

Senast uppdaterad:
Publicerad:
Hade du nytta av innehållet på den här sidan?

Tack för ditt svar!

Du måste skriva in dina synpunkter för att kunna skicka meddelandet

Tack för ditt svar!