Författaren Anna Jansson tilldelas 2019 års kulturpris till Hjalmar Bergmans minne

Efter en lång väntan kan vi äntligen tillkännage att författaren Anna Jansson tilldelas kulturpriset för sina värdefulla insatser inom litteraturen.

Författare Anna Jansson.

Författare Anna Jansson. Fotograf Anna-Lena Ahlström.

Begreppet skrivkramp verkar inte finnas i Annas värld. Hon har genom åren skrivit fiktion- och faktaböcker för både barn och vuxna i en imponerande takt. Genom kulturpriset till Hjalmar Bergmans minne vill juryn uppmärksamma Annas 20-åriga författarskap som nu även placerar Örebro på Sveriges och världens deckarkarta.

Motivering

Anna slog igenom med sin deckarserie om kriminalinspektör Maria Wern. Nu tjugo år senare har hennes romaner om Wern sålt i fyra miljoner exemplar i Sverige och har översatts till sjutton språk och även gjort stor succé som både tv-serie och film. Frågor som; Vad är ont? Vad är gott? Och hur bör man leva sitt liv? intresserar Anna och finns som en röd tråd genom hennes författarskap.

För många förknippas Anna med deckargenren men hon skriver även barnböcker, faktaböcker och feelgood-böcker.

Anna är nu aktuell med en ny deckarserie "Bergslagen blå" där vi får följa Kristoffer Bark som bor i Tybble och som arbetar på Polismyndigheten i Örebro. Genom Kulturpriset till Hjalmar Bergmans minne vill vi uppmärksamma Annas 20-åriga författarskap som nu även placerar Örebro på Sveriges och världens deckarkarta.

Om priset

Priset delas ut till en eller flera personer som gjort sig särskilt förtjänta genom framstående insatser inom litteratur, konst, musik och teater eller inom andra delar av kulturområdet och som genom sin bosättning, sin verksamhet eller på annat sätt kan anses äga samhörighet med kommunen.

Mer om priset på orebro.se/kulturpriset.

Senast uppdaterad:
Publicerad:
Hade du nytta av innehållet på den här sidan?

Tack för ditt svar!

Du måste skriva in dina synpunkter för att kunna skicka meddelandet

Tack för ditt svar!