Cyklisterna har sagt sitt, Örebro toppar listan över Sveriges bästa cykelkommuner

Cykelfrämjandet har utsett Örebro kommun till en av Sveriges bästa cykelkommuner och vinnare i Cyklist­velometern 2020, som är en nationell jämförelse av hur cyklister upplever att det är att cykla i sin kommun.

Bild: Scandinav, Jörgen Wiklund

När Cykelfrämjandet genomförde årets nationella granskning och jämförelse av hur cyklister upplever kommunen de cyklar mest i utifrån ett cykelperspektiv, fick Örebro högst betyg av sina invånare. Med totalpoängen 3,42 av 5 knep Örebro förstaplatsen för storstads­kommuner.

– Det är glädjande att örebroarna uppskattar den satsning på fler cykelvägar som denna kommunledning har gjort sedan den tillträdde 2011. Sedan dess har cykelbanornas längd ökat med nästan 75 procent. Dessa investeringar är en förklaring till att det nu är fler som cyklar i Örebro, säger Ullis Sandberg (S) kommunalråd med ansvar för samhällsbyggnadsfrågor.

Långsiktigt arbete bakom cykelvänlig stad

Andreas Ahlstam på Stadsmiljö- och trafikenheten berättar att kommunen har arbetat systematiskt med cykelfrågor under lång tid och att det kan vara ännu en förklaring till det fina betyget från örebroarna.

– Vi satsar på att underlätta för cyklister på många olika sätt. Bland annat har vi sedan länge väl utbyggd infrastruktur med huvud­cykelstråk, cykelvägvisning och cykelkarta. Vi lägger också stort fokus på bra vinter­väghållning med omfattande ”sopsaltning” av cykelbanor, det är en viktig faktor för att kunna cykla året om. Planen framöver är att fortsätter bygga ut huvud­cykelstråken och övrig infrastruktur för cykel, till exempel planerar vi att skapa fler cykel­parkeringar och optimering av trafiksignaler. Vi jobbar också med att göra det lätt för folk att byta mellan olika transportslag och med att förbättra informationen, så folk vet om alla förbättringar vi gör. Att staden är relativt platt och kompakt underlättar så klart också, när man vill få fler att välja cykeln, säger Andreas.

David Gelinder (KD) presidieledamot Programnämnd Samhällsbyggnad och Ullis Sandberg (S) kommunalråd med ansvar för samhällsbyggnadsfrågor.

Cykelstaden Örebro prisas av Cykelfrämjandet. På bilden David Gelinder (KD) presidieledamot Programnämnd Samhällsbyggnad och Ullis Sandberg (S) kommunalråd med ansvar för samhällsbyggnadsfrågor.

Senast uppdaterad:
Publicerad:
Hade du nytta av innehållet på den här sidan?

Tack för ditt svar!

Du måste skriva in dina synpunkter för att kunna skicka meddelandet

Tack för ditt svar!