Vård- och omsorgsboenden öppnar för besök igen

Regeringen har beslutat att det tillfälliga besöksförbudet på vård- och omsorgsboenden tas bort från och med 1 oktober 2020. Trots att besöksförbudet hävs, finns ett antal rekommendationer som vi ber dig som anhörig att följa om du gör ett besök på våra boenden i Örebro kommun.

Det är ett glädjande besked för många att besök på vård- och omsorgsboenden tillåts från och med 1 oktober. Samtidigt behöver vi se till att besöken genomförs på ett säkert sätt, utan ökad oro eller risk för smitta av coronaviruset.

Det här gäller vid besök på vård– och omsorgsboende

Vi fortsätter följa regeringens direktiv och Folkhälsomyndighetens rekommendationer vid besök på boenden, för att skydda våra äldre från smittspridning. Därför finns det vissa rekommendationer som vi ber dig som vill besöka en anhörig eller vän på ett boende att följa:

  • Stanna hemma vid minsta tecken på sjukdom.
  • Personer över 70 år och andra riskgrupper bör begränsa sina fysiska kontakter.
  • Tänk på att ha en god handhygien inför, under och efter besöket.
  • Alla besök ska bokas i förväg. Kontakta det aktuella boendet.
  • Besök sker i hyresgästens lägenhet eller utomhus, inte i allmänna utrymmen på boendet. Antalet besökare som kan komma samtidigt kan variera, eftersom det måste finnas möjlighet att hålla avstånd under besöket. Detta stäms av med personalen på det aktuella boende. För besök i hyresgästens lägenhet rekommenderas max 1–3 besökare.
  • Vid besöket tar personalen emot dig på eller utanför avdelningen. Där kommer du att få information om vilka rutiner som gäller på just det boendet, till exempel var det finns handsprit. Personalen kommer även att ställa några frågor till dig för att kontrollera att du inte har symtom på covid-19.
  • Besökare, hyresgäst som får besök samt personal ska hålla ett säkert avstånd till varandra på minst 1,5–2 meter.
  • Det går bra att ta med till exempel fika, presenter eller blommor.

Välkommen att höra av dig till aktuellt boende om du har frågor, eller om du vill boka ett besök!

Lokala besöksrutiner

Örebro kommun har löpande kontakt med Smittskydd på Region Örebro län runt hur besöken på boenden kan utformas på bästa sätt. Varje boende har lokala besöksrutiner, vilket betyder att besöksrutinerna kan skilja sig något mellan olika boenden.

Samtliga vård- och omsorgsboenden i Örebro kommun är sedan två månader tillbaka utan konstaterad smitta. Detta är en ögonblicksbild och precis som i tidigare skede finns en risk att läget förändras snabbt. Vid eventuellt utbrott av covid-19 kan de lokala besöksrutinerna komma att förändras.

Mer information

På orebro.se/coronavirus finns mer information om vad Örebro kommun gör för att begränsa smittspridningen av coronaviruset och vad du själv kan göra.

Senast uppdaterad:
Publicerad:
Hade du nytta av innehållet på den här sidan?

Tack för ditt svar!

Du måste skriva in dina synpunkter för att kunna skicka meddelandet

Tack för ditt svar!