Gör något stort – plocka lite skräp!

Lördagen den 19 september deltar Örebro i Håll Sverige rent-dagen. Då ger sig hela Sverige ut och plockar skräp. Örebro har sin lokala skräphjälte Johan med ”The recycling bike” som kommer plocka så mycket han orkar denna dag. Nu uppmanar vi dig att också ta din cykel och plocka skräp! (Om du inte kan eller vill cykla får du såklart vara med och plocka skräp ändå)

Det nationella Håll Sverige rent-eventet är 19 september, klockan 13–14. Men du bestämmer själv vilken tid du plockar skräp. För att delta, anmäl dig på hsr.se När du har anmält dig får du information om hur du kan registrera hur mycket skräp du har plockat. På så sätt visar vi kraften i att Hela Sverige plockar skräp tillsammans!

Glöm inte att föreviga din insats med en bild och dela på Facebook eller Instagram med #hållörebrorent Att visa att du bryr dig om en ren natur kan vara en viktig inspiration för andra.

Till din hjälp får du de här tipsen:

Hitta en skräpig plats

Svårt att veta var du ska plocka skräp? Områden där det ofta är skräpigt är längs cykelbanor i handelsområden, och vid köpcentra och större verksamhetsområden eller industriområden. Naturområden där många rör sig är också bra ställen att plocka skräp. Men du väljer förstås själv var du vill plocka.

Hitta dit med cykel

På orebro.se/karta kan du se huvudcykelstråk och var det finns cykelpumpar. Klicka på ”Gator, trafik, buss och torg” i menyn så kan du välja vad som ska visas på kartan.

Du måste inte cykla för att få delta.

Sortera skräpet

På Förpacknings- och tidningsinsamlingens webb kan du se var alla återvinningsstationer ligger i Örebro.

Använd flera påsar

Du behöver ett par handskar och några påsar. Om du från början har en påse för plastförpackningar, en för pappersförpackningar och en för övrigt så blir det lättare att sortera skräpet på återvinningsstationen. Restavfallet (det som inte går att sortera) tar du hand om själv. I centrum kan du även sortera skräpet i Sortören soptunnorna.

Håll avstånd

Och du, visa omtanke och håll avstånd. Uppdaterad information om Folkhälsomyndighetens rekommendationer med anledning av covid-19 hittar du på krisinformation.se

Två bilder: Till vänster en pojke som sorterar förpackningar på en återvinningsstation. Till höger en man som står framför vattentornet Svampen med arbetshandskar och en "Håll Sverige rent-påse". På bilden med mannen står texten "Hela Örebro plockar skräp. Johan Eriksson. The recycling bike".

Du är väl med på lördag den 19 september och plockar skräp? Tillsammans håller vi Örebro rent! Foto t.v. Scandinav bildbyrå/Anders Andersson. Foto t.h. Håll Sverige rent.

Senast uppdaterad:
Publicerad:
Hade du nytta av innehållet på den här sidan?

Tack för ditt svar!

Du måste skriva in dina synpunkter för att kunna skicka meddelandet

Tack för ditt svar!