Örebro tilldelas andra pris som Årets arkitekturkommun – topplacering för fjärde året i rad

Den 3 september offentliggjordes vinnarna av Årets arkitekturkommun och på andra plats ligger Örebro kommun. Det är fjärde året som utmärkelsen delas ut och Örebro har samtliga gånger tilldelats en topp 3-placering.

Utmärkelsen Årets arkitekturkommun delas ut av Sveriges arkitekter och HSB Riksförbund, till en kommun som kombinerar ett förhållandevis högt bostadsbyggande med goda villkor för att utveckla arkitekturen.

I år offentliggjordes vinnarna av Årets arkitekturkommun i samband med den digitala konferensen Omstart Sverige den 3 september och Örebro kommun tilldelades en andraplats. Även förra året fick Örebro en andraplats och åren dessförinnan har kommunen tilldelats första- och tredjeplats som Årets arkitekturkommun.

– Att flera år i rad komma högt upp visar att det går att skapa god arkitektur och bra levnadsmiljöer ihop med en snabb tillväxt. Att vi dessutom har ökat i området som rör Arkitekturkompetens i kommunen, Bemötandet från kommunens personal och Dialogklimatet mellan den privata arkitektkåren och Örebro kommun är ett kvitto på det vi gör, säger Ullis Sandberg (S), kommunalråd med ansvar för samhällsbyggnadsfrågor.

– Fantastiskt kul att vara på prispallen för fjärde gången och att branschen har så stort förtroende för Örebro kommun! Jag tror det handlar om att vi alltid försöker sätta arkitekturen i ett större sammanhang. Hur byggnader, platser, gator och natur hänger ihop och hur det påverkar oss människor. Att det handlar om mer än vad som är fult och snyggt. Jag tror också att samarbetet på Stadsbyggnad och med våra politiker betyder mycket för hur andra uppfattar oss, säger Peder Hallkvist, stadsarkitekt i Örebro kommun.

Om utmärkelsen Årets arkitekturkommun

Utmärkelsen Årets arkitekturkommun utgörs av två olika delar. En del är ett index som bygger på enkätsvar från Sveriges arkitektkår, som bedömt hur bra kommunen arbetar med arkitektur. Den andra delen är offentlig statistik som värderar kommunerna utifrån förmågan att planera byggande i relation till bostadsbehovet.

Senast uppdaterad:
Publicerad:
Hade du nytta av innehållet på den här sidan?

Tack för ditt svar!

Du måste skriva in dina synpunkter för att kunna skicka meddelandet

Tack för ditt svar!