Upplev naturen digitalt

Att naturen kan få en att må bättre och slappna av har de flesta upplevt någon gång. Nu erbjuder Örebro kommun alla örebroare en möjlighet att uppleva skogen digitalt och på distans. Genom två filmer, där tittaren guidas framåt i en långsam vandring och insuper skogen på ett medvetet sätt, får alla chans att delta i något som går under namnet skogsbad.

– Skogsbad handlar inte om att bada i en skogstjärn som man kanske kan tro när man hör ordet, utan det är ett sätt att uppleva naturen med alla sinnen, säger Malin Björk enhetschef Naturvårdsenheten på Örebro kommun. Vi vet att många är och har varit isolerade på grund av coronaviruset, och inte kunnat röra sig utomhus som vanligt. Men det finns också andra orsaker till att det kan vara svårt att komma ut i skog och mark, och därför vill vi erbjuda en skogsupplevelse på distans.

Skogsbad – att ta in skogens atmosfär med alla sinnen

Ordet skogsbad är en direktöversättning av den japanska termen ”Shinrin-Yoku”, som betyder ”ta in skogsatmosfären med alla sinnen”, eller bokstavligen att ”skogsbada”. Skogsbad är en kombination av mycket långsam vandring på mjuka stigar i park eller skog, och aktiviteter som kan öppna sinnena för att uppleva naturen. Vid ”skogsbad” tillbringar man en stund i skogen på ett särskilt närvarande sätt, med sinnena i en djupare kontakt med den omgivande miljön.

– Även de som är ute i naturen ofta kan må bra av att stanna upp på riktigt och ta in dofter, ljud, känslor och det som de ser runtom sig, berättar Petra Ellore Cau Wetterholm, legitimerad psykolog och certifierad natur- och skogsterapi­guide. Att delta i skogsbad, genom att se filmerna som Örebro kommun nu har på sin webbplats, kan bidra till nya upplevelser även hos vana skogs­besökare och ge inspiration till kommande skogs­utflykter.

Digitalt besök i naturen

Örebro kommun erbjuder möjligheten till en digital upplevelse av naturen, genom två filmer där tittaren guidas i lugnt tempo. Den ena filmen är för dig som själv kan ta dig ut och vill vägledas i naturen. Den andra filmen är för dig som av olika skäl inte kan vistas ute och önskar en indirekt kontakt med naturen.

Ett skogsbad skiljer sig på flera sätt från en vanlig vandring eller utflykt i skog och mark. Tempot är långsamt, och när en guide finns med får deltagarna förslag på upplevelser som öppnar sinnena för omgivningen. Det handlar också om att då och då stanna upp och reflektera över vad man ser, hör och känner. Skogsbad kan ske helt på egen hand, i grupp och både med eller utan guide.

Skogsbad kommer från Japan där man började inrätta hälsoparker för skogsbad runtom i landet under 1980-talet, efter att man såg att den stress­relaterade ohälsan ökade dramatiskt. Det finns mycket forskning som visar att naturen kan ha positiva effekter på stress och sjukdomar, och att människor genom långsam vandring i stillhet och sensorisk kontakt med naturen kan få ökat välbefinnande, såväl fysiologiskt som psykologiskt.

Se filmerna hemma eller i naturen

Du kan se filmerna hemma på din dator, surfplatta eller mobil, eller titta på dem på plats ute i naturen, på surfplatta eller mobil. Se till att du befinner dig på en plats där du inte störs av andra ljud och där du känner dig trygg och tillfreds. Filmerna är 30 minuter långa, men du kan pausa dem om du behöver röra på dig eller göra annat. Och naturligtvis går det bra att titta på filmerna i sällskap med andra, huvudsaken är att ni försöker fokusera och delta i skogsbadet.

Senast uppdaterad:
Publicerad:
Hade du nytta av innehållet på den här sidan?

Tack för ditt svar!

Du måste skriva in dina synpunkter för att kunna skicka meddelandet

Tack för ditt svar!