Ny riktlinje för specialkost i gymnasieskolan

Den 8 juni antogs en ny riktlinje för specialkost i gymnasieskolan, som börjar gälla från och med höstterminen 2020.

Förra året togs beslut om nya riktlinjer för specialkost i både förskola och grundskola. Nu görs samma sak för gymnasieskolan. Syftet är framförallt att göra ett förtydligande kring vad som gäller, så att resurserna går till de som verkligen behöver specialkost. Den nya riktlinjen börjar gälla från och med höstterminen 2020.

Skolrestaurangen ska vara en trygg och säker miljö för alla elever, oavsett behov, och vårt mål är måltiden ska vara en stund att se fram emot. I våra skolrestauranger på gymnasiet serveras varje dag minst två-tre varmrätter, varav minst en är vegetarisk, ihop med en salladsbuffé, bröd, mjölk och vatten.

Ansökan om specialkost

Alla nya elever, oavsett år, som har behov av specialkost ska lämna in en ny ansökan vid terminsstart. Ansökningsblanketten Behov av specialkost – gymnasieskolan finns på orebro.se och lämnas tillsammans med eventuellt kopia på kostintyg till skolsköterskan. Om du som elev inte har hämtat din beställda specialkost under en period på två veckor, utan att meddela frånvaro, kommer specialkosten tas bort. Du behöver då ansöka om specialkosten på nytt.

Specialkost av medicinska skäl

Specialkost av medicinska skäl kräver även ett kostintyg. Kostintyg kan vara journalutskrift från 1177 eller intyg från legitimerad sjukvårdspersonal, till exempel läkare eller dietist, som styrker ditt behov av specialkost. Du lämnar den ifyllda ansökningsblanketten och en kopia på ditt kostintyg till skolsköterskan.

Om du har haft specialkost av medicinska skäl sedan tidigare och har gått på en av Örebro kommuns skolor behöver du inte lämna in kostintyget på nytt, eftersom det redan finns registrerat i din journal.

Specialkost vid laktosintolerans

Vid laktosintolerans tål man en viss mängd laktos och hur mycket laktos en person tål är individuellt. I de flesta fall fungerar till exempel vanligt smör och margarin som smörgåspålägg, eftersom de endast innehåller lite laktos och används i liten mängd. Många gånger räcker det att ta bort drickmjölken vid laktosintolerans. Om du har behov av helt laktosfri lagad mat, ska du fylla i ansökningsblanketten och lämna till skolsköterska.

Individuellt anpassad kost

Kontakta skolsköterska om du har behov av individuellt anpassad kost. Individuellt anpassad kost kan erbjudas vid särskilda behov och en bedömning görs av skolsköterskan.

Specialkost av icke-medicinska skäl

Du som har behov av specialkost av icke-medicinska skäl, till exempel av etiska eller religiösa skäl, kan själv anpassa din måltid utifrån det utbud som finns och behöver inte ansöka om specialkost.

Mer information

Riktlinje för specialkost inom gymnasieskolan. (pdf, 583.2 kB)

Här kan du läsa mer om hur vi arbetar med måltider i skolor och förskolor.

Senast uppdaterad:
Publicerad:
Hade du nytta av innehållet på den här sidan?

Tack för ditt svar!

Du måste skriva in dina synpunkter för att kunna skicka meddelandet

Tack för ditt svar!