Ta hand om dig i värmen

Det varma vädret ser ut att hålla i sig ett tag till. Höga temperaturer under längre perioder kan vara påfrestande för kroppen, så tänk på att dricka ordentligt, svalka dig och ta det lite lugnare än vanligt. Kommunens verksamheter följer de råd och rekommendationer som finns både vad gäller värmebölja och coronaviruset.

Klass 1-varning för höga temperaturer

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för höga temperaturer i Örebro län de närmaste dygnen. En klass 1-varning för höga temperaturer utfärdas när den högsta temperaturen på dygnet väntas överstiga 30 grader under minst tre dygn.

SMHI:s varningar för Örebro län.

Råd vid värmebölja

Sommarvärmen kan vara farlig för alla – men särskilt för äldre, kroniskt sjuka, personer med funktionsnedsättning, små barn, gravida och personer som tar medicin.

Tänk bland annat på att dricka mer, ordna en sval miljö och undvik fysisk ansträngning under dygnets varmaste timmar.

Folkhälsomyndighetens råd vid värmebölja.

Folkhälsomyndighetens film med råd vid värmebölja (textad).

Örebro kommun anpassar verksamheten både utifrån värmen och coronapandemin

Kommunens verksamheter följer Folkhälsomyndighetens råd vid värmebölja och fortsätter förstås också följa de rekommendationer och regler som finns för att begränsa smittspridningen av coronaviruset.

Vissa verksamheter har tagit fram särskilda riktlinjer för värmebölja i coronatider. Exempelvis ska AC-anläggningar användas istället för fläktar i gemensamma utrymmen där covid-19-smitta finns eftersom AC-anläggningar är bättre ur ett smittskydds­perspektiv. Personer som bor till exempel på vård- och omsorgsboenden eller grupp- och servicebostäder ska inte vara närmare varandra än två meter och de kan då inte samlas på mindre allmänna ytor, även om de platserna är svalare än andra delar av huset.

Vi påminner även personalen att fortsätta hålla avstånd till kollegor och andra samt att hålla god handhygien, ta pauser på svala platser och dricka mycket.

Stor brandrisk i skog och mark

Den höga temperaturen i samband med att det är torrt i skog och mark innebär en stor risk för brand. Denna risk kommer öka kraftigt de närmaste dagarna. Det råder inte eldningsförbud i Örebro län men Länsstyrelsen avråder från att elda utomhus.

SMHI:s brandriskprognos.

Senast uppdaterad:
Publicerad:
Hade du nytta av innehållet på den här sidan?

Tack för ditt svar!

Du måste skriva in dina synpunkter för att kunna skicka meddelandet

Tack för ditt svar!