Nya yrkesutbildningar som ska leda till jobb på mindre än ett år

I maj beslutade Kommunstyrelsen att cirka 40 miljoner kronor ska gå till ett tillväxt- och arbetsmarknadspaket. En stor del av pengarna ska gå till ett utökat yrkesutbildningsutbud, till utbildningar som leder till att fler får ett jobb på relativt kort sikt. Utbildningarna vänder sig framförallt till de som har förlorat sitt jobb, permitterats eller varslats på grund av coronapandemin.

Till hösten startas det upp sex nya eller förstärkta yrkesutbildningar för vuxna. Bland annat elektrikerutbildning, byggutbildning och larmteknikerutbildning samt två utbildningar till personbils- och lastbilsmekaniker. Totalt handlar det om en utökning med 100–150 nya studieplatser.

– Många av utbildningarna är framtidssäkra och är i branscher som är i stort behov av arbetskraft, trots pandemin. Till exempel lastbilsmekaniker eller distributionselektriker, säger Linus Jonasson, rektor för yrkesvux.

Vilka är utbildningarna?

  • Byggnadsarbetare (inriktning måleri, mark- och anläggning eller husbyggnad)
  • Installationselektriker
  • Distributionselektriker
  • Larmtekniker
  • Servicetekniker
  • Fordonsmekaniker (inriktning lastbilsmekaniker och personbilsmekaniker)

Ute på ny arbetsmarknad på mindre än ett år

Alla utbildningar är mellan 40 och 54 veckor, så på mindre än ett år har örebroarna nu chansen att utbilda sig och vara ute på arbetsmarknaden.

– Det här kan vara en möjlighet för dem som kanske under en längre tid funderat på att göra något nytt, byta karriär eller förverkliga sina yrkesdrömmar som nu, på grund av pandemin, aktualiserats, säger Linus Jonasson.

Här kan du läsa mer om utbildningarna.

Senast uppdaterad: 23 juni 2020
Publicerad: 23 juni 2020
Hade du nytta av innehållet på den här sidan?