Ett lite annorlunda nationaldagsfirande

Tillsammans med olika aktörer och initiativet SeeUsLive kommer Örebro kommun att anordna ett lite annorlunda nationaldagsfirande. Vi siktar framför allt in oss på att de som befinner sig i en riskgrupp och inte kan ta sig ut ska få en fin kulturupplevelse trots rådande coronaläge. Alla örebroare har möjlighet att ta del av firandet digitalt.

Vård- och omsorgsboenden och trygghetsbostäder i hela Örebro med omnejd kommer under nationaldagen att få ett kulturbesök utomhus. Det är Kulturskolan, tillsammans med Medborgarskolan och föreningar, som gör en turné med musik, dans och andra roliga överraskningar. Syftet är att bidra till en meningsfull vardag och främja kulturupplevelser.

– Vi hoppas i synnerhet de äldre får med sig en minnesvärd upplevelse samtidigt som vi vill att alla ska kunna ta del av ett trevligt nationaldagsfirande – om än digitalt. Både det som händer under dagen och filmen på kvällen kommer ju vara möjligt att följa i våra kanaler. Vi vill även passa på att visa på den breda palett av kulturupplevelser som, trots rådande läge är möjlig att ta del av, säger Gitte Östling, enhetschef Kulturskolan och producent för dagen. Man kan följa Nationaldagens kulturturné i kommunens Facebook-evenemang ”Nationaldagen 2020 – Örebro”.

SeeUsLive är en streamingkanal på Youtube och Facebook. Ett initiativ som startats av Creative House och Kulturaktiebolaget för att hjälpa regionens artister. Engagemanget kring projektet är stort och stöttas bland annat av Örebro Kommun, Region Örebro Län, City Örebro, Örebrokompaniet och flera andra aktörer.

På kvällen den 6 juni kl. 19.30 sänder vi ett 30 min långt program där forna Örebroaren Mia Parnevik är programledare. Tillsammans med henne tittar vi tillbaka på vad som hänt under dagens kulturturné och visar också smakprov från tidigare SeeUsLive-uppträdanden. Agneta Blom, ordförande i Kommunfullmäktige, kommer att tala till Örebroarna från en ovanlig plats, nationalsången kommer förstås att ljuda, svenska kammarorkestern kommer glädja, flaggor kommer vaja och det hela avslutas med Nikolaikyrkans klockringning. Sändningen kommer kunna följas på orebro.se/nationaldagen och på YouTube-sidan SeeUsLive.

– Vi behöver alla kraftsamla för att tillsammans ta oss genom den svåra tid som vi nu går genom. Alla ska kunna ta del av ett nationaldagsfirande. När örebroarna inte kan komma ut och fira så kommer Örebro kommun ut till örebroarna, säger Agneta Blom, ordförande i Kommunfullmäktige.

Senast uppdaterad:
Publicerad:
Hade du nytta av innehållet på den här sidan?

Tack för ditt svar!

Du måste skriva in dina synpunkter för att kunna skicka meddelandet

Tack för ditt svar!