Hemlösa med covid-19 kan få hjälp via kommunen

Nu finns möjlighet för hemlösa att få hjälp med provtagning vid symtom på covid-19, samt att vid konstaterad smitta få tillfälligt boende och medicinsk tillsyn om det behövs. Det här blir möjligt genom en tillfällig lösning som Örebro kommun, Region Örebro län och Stadsmissionen har arbetat fram för att ge hemlösa förutsättningar att förhindra smittspridning.

Den som kommer till kommunens härbärge för hemlösa och uppvisar symtom kommer att erbjudas provtagning av regionen. Om testet visar att personen har covid-19 säkerställer kommunen ett tillfälligt boende om personen vill självisolera sig.

– Tack vare ett bra samarbete med regionen och Stadsmissionen kan vi se till att den som är hemlös med covid-19 har möjligheten till någonstans att bo, mat och tillsyn under sin självisolering. Det är jag väldigt glad över, säger Johanna Viberg, förvaltningschef för Förvaltningen för sociala insatser under kommunens presskonferens på onsdagen.

Provtagningen och erbjudandet om tillfällig bostad är frivilligt. Dock kan den som uppvisar symtom, men väljer att inte testa sig inte räkna med en plats på härbärget.

– Om man är sjuk och vi bedömer att det finns en smittorisk kan vi tyvärr inte ta emot personen på härbärget av omsorg för andra. Vi kan inte heller tvinga någon till isolering, men vi hoppas och önskar naturligtvis att personen själv vill bidra till att förhindra smittspridning och är glada att vi nu kan hjälpa till med förutsättningar för det, berättar Johanna.

Senast uppdaterad:
Publicerad:
Hade du nytta av innehållet på den här sidan?

Tack för ditt svar!

Du måste skriva in dina synpunkter för att kunna skicka meddelandet

Tack för ditt svar!