Regler ska förhindra smittspridning på Örebros restauranger och caféer

Uppdaterad 2020-04-23 med länk till klagomålsformulär.
För att förhindra smittspridning av covid-19 så har Folkhälsomyndigheten beslutat om regler som alla restauranger, caféer och andra verksamheter som serverar mat och dryck ska följa. Miljökontoret på Örebro kommun jobbar tillsammans med Smittskyddsenheten Örebro län och Länsstyrelsen för att reglerna ska följas. Miljökontoret kommer tillsvidare göra tillsyn hos verksamheter som serverar mat och dryck.

Miljökontoret gör tillsyn

Miljökontoret har fått i uppdrag från Smittskyddsenheten Örebro län att bedriva tillsyn på livsmedelsverksamheter så att de förebygger smittspridning av covid-19, genom att förhindra trängsel.

– Vi går ut och gör tillsyn på verksamheter som serverar mat och dryck, och ser hur de förebygger smittspridning. Vi tittar blanda annat på trängseln och möjligheter till att kunna tvätta händerna. Vi vill att företagen ska kunna fortsätta bedriva sina verksamheter, men det är av största vikt att de anpassar sina verksamheter till de regler som nu gäller. Vårt jobb är att informera och att vägleda i hur de kan arbeta för att minska smittspridningen, säger Amanda Näsström, enhetschef på Hälsoskyddsenheten.

Som verksamhet är det ert ansvar att det inte uppstår trängsel både innanför och utanför dörrarna. Men det är ett gemensamt ansvar – besökarna måste också tänka på att hålla avståndet till varandra. Smittskyddsenheten Örebro län har rätt att stänga verksamheter som inte följer reglerna.

Förhindra smittspridning

För att förhindra smittspridning av covid-19 har Folkhälsomyndigheten tagit fram regler som gäller för restauranger, barer, caféer, skolmatsalar, cateringverksamheter, nattklubbar samt andra verksamheter som serverar mat eller dryck till sina gäster.

Alla verksamheter som serverar mat och dryck har en skyldighet att följa dessa regler:

  • Se till att det inte uppstår trängsel i lokalerna. Riktlinjen är att gästerna ska kunna hålla lite mer än en armlängds avstånd mellan varandra.
  • Servering av mat och dryck ska ske genom bordsservering. Bara om det är möjligt att beställa och hämta mat vid en disk utan att det blir trängsel är detta tillåtet.
  • Gästerna ska alltid inta mat och dryck sittandes vid bord, eller om det är möjligt utan att trängsel uppstår, sittandes vid en bardisk.
  • Buffé kan serveras om gästerna kan plocka sin mat utan att det uppstår trängsel.
  • Hämtmat kan köpas så länge det inte uppstår trängsel bland dem som väntar, hämtar eller betalar.

Läs Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd om att förhindra smitta av covid-19 på restauranger och caféer m.m. HSLF-FS 2020:9

Anmäl klagomål

Om du vill anmäla klagomål på en livsmedelsverksamhet som inte följer Folkhälsomyndighetens regler kan du använda e-tjänsten Anmäl klagomål om livsmedelshantering.

Wraps på en skärbräda, man ser händerna och svart restaurangrock på personen som serverar

Foto: Scandinav bildbyrå

Senast uppdaterad: 23 april 2020
Publicerad: 20 april 2020
Hade du nytta av innehållet på den här sidan?