​Testprojekt med matavfallspåsar i butik föll väl ut

Sedan mitten av december har Örebro kommun, tillsammans med ICA Maxi Boglundsängen Örebro, genomfört ett test för att se om kunder kan tänka sig att ta en matavfallspåse för att ta hem frukt och grönsaker i. Och det ville kunderna gärna göra – så nu blir matavfallspåsarna kvar i butiken.

– Testet har fungerat bra, så det här fortsätter vi med. Våra kunder har varit väldigt nöjda med papperspåsen. Ett plus är att kunna använda den två gånger, både till frukt och grön och till matavfallet, säger Joel Lundström, hållbarhetsansvarig för ICA Maxi Boglundsängen i Örebro.

För Örebro kommun handlade projektet om att se om kunderna väljer papperspåsen och också använder den för att sortera ut sitt matavfall. Matavfall som lämnas in görs om till biogödsel eller biogas.

– Biogas, som alla bussar i Örebro går på, reducerar koldioxidutsläppen jämfört med fossilt bränsle med 80-90 procent. När du lämnar in ditt matavfall bidrar du alltså till lägre utsläpp och renare luft, säger Helena Lindström, enhetschef på Avfall, Tekniska förvaltningen.

Helena ser positivt på testet, och betonar vikten av att den fruktpåse som saluförs som matavfallspåse måste tåla vätska och inte innehålla ämnen som är oönskade att sprida med biogödseln efter rötningen.

– För oss känns det viktigt att kunderna använder en påse som är trygg både som fruktpåse och matavfallspåse. Därför fortsätter vi att erbjuda kunderna den här papperspåsen, säger Joel Lundström.

Här kan du läsa om hur du återvinner ditt matavfall

Senast uppdaterad: 17 mars 2020
Publicerad: 17 mars 2020
Hade du nytta av innehållet på den här sidan?

Tack för ditt svar!

Du måste skriva in dina synpunkter för att kunna skicka meddelandet

Tack för ditt svar!