Örebrorektor nominerad som Årets rektor

Maria Lilja, rektor för förskolorna i Vivalla, var nominerad till Årets rektor vid Skolledar­galan i Stockholm 27–28 februari. I nomineringen lyfts Vivalla förskolor som ett gott exempel på skol­utveckling och arbetsmiljö­arbete.

Maria Lilja

Maria Lilja är rektor för tre av kommunens förskolor: Ökna, Linden och Hallon­gårdens förskola.

– Det är mina medarbetare som nominerat mig och det här känns stort och roligt för oss alla! Vi har gjort en utvecklings­resa tillsammans sedan jag började som rektor här 2017. Bland annat har vi varit med i Skol­verkets projekt ”Samverkan för bästa skola” och jag känner verkligen att den här nomineringen gäller hela arbets­gruppen som ett team, säger Maria Lilja.

Motivering

”Marias ledarskap präglas av ett utvecklande och utmanande förhållnings­sätt som stärkt kvaliteten, behörigheten och arbets­miljön på bara drygt 2 år och byggt en stark ”vi-känsla”. Tillit, dialog och delaktighet genomsyrar allt arbete som sker. Verksamhets­besök och fokus på undervisnings­begreppet är prioriterat för att lyfta alla. Här finns mycket att lära säger Barn- och elevombuds­mannen.”

– Det är mycket glädjande och välförtjänt att Maria uppmärksammas för sitt ledarskap och verksamhetens utvecklings­arbete som inneburit ett lyft för förskolorna i området, säger Zandra Ahkoila, verksamhets­chef förskola.

Prisutdelningen

Det var till slut Semira Vikström, rektor på Visättraskolan i Huddinge kommun som fick ta emot utmärkelsen Årets rektor under galamiddagen 27 februari.

– Trots att jag inte nådde ända fram till vinst, denna gång, är jag så otroligt glad och stolt över att bli nominerad som en av tre, säger Maria Lilja. Glad både för egen del men främst för att Vivalla förskolor lyfts som ett gott exempel på hur en kan arbeta med skol­utveckling och förbättring av arbets­miljön. Jag tackar ödmjukt för förtroendet, att få vara en av rektorerna här i Örebro och Vivalla. Vi är ett grymt team som jobbar målinriktat. Vi står för ett tryggt ledar­­skap och tillsammans blir vi modiga och innovativa. Vi har ett bra stöd av både förvaltnings­­ledning och politisk nämnd, som ger oss förutsättningar och mandat att leda. Tack alla!

Om Skolledargalan

Skolledargalan är en återkommande gala för skol­ledare. Där lyfts och hyllas framgångs­rika skol­ledare från hela landet.

Läs mer om årets nominerade på galans webbplats.

Senast uppdaterad: 28 februari 2020
Publicerad: 28 februari 2020
Hade du nytta av innehållet på den här sidan?

Tack för ditt svar!

Du måste skriva in dina synpunkter för att kunna skicka meddelandet

Tack för ditt svar!