En mobil ger 86 kg avfall

För att producera en enda mobiltelefon genereras 86 kilo avfall, visar en undersökning som Avfall Sverige gjort. Genom att använda mobilen längre och sälja den vidare kan du göra både plånboken och miljön en stor tjänst. Kolla tipsen nedan om du ska köpa en begagnad mobil!

Fotokollage med två kvinnor och en man som alla håller i mobiltelefoner

Foton: Scandinav bildbyrå

Laga mobilen

Det bästa vi kan göra för miljön är att använda mobilen så längre som möjligt eller sälja den vidare, och såklart laga den om den går sönder. Att byta batteri eller en spräckt skärm på mobilen är mycket bättre för miljön (och billigare!) än att köpa en nytillverkad mobil.

Elektronik förbrukar mycket material under tillverkningen jämfört med många andra produkter. Till exempel metaller, kemikalier och vatten, men också bränsle och el. Det krävs även långa transporter och mycket förpackningar. För att producera en enda mobiltelefon genereras i snitt 86 kilo avfall, visar en undersökning som Avfall Sverige gjort.

Köp begagnat

Ibland måste vi trots allt byta ut mobilen och då är det smart att köpa begagnat. Passa på när nya mobiler lanseras, då är det många som säljer sin gamla.

Tips när du köper en begagnad mobil:

  1. Kolla alltid att säljaren har ett inköpskvitto och be om en kopia på kvittot. Då blir det mycket enklare om något händer och du behöver lämna in mobilen på reparation.
  2. Kolla alltid att säljaren har loggat ut från sitt Google- eller Applekonto. Annars kommer du inte kunna använda mobilen då det krävs lösenord för att häva ett inloggat läge.
  3. På många mobiler går det att kontrollera batteriets status i menyn. Om batteriet har en kapacitet på under 80 procent bör du fundera på om priset är rätt, eftersom det troligen kommer bli aktuellt med ett batteribyte inom kort.
  4. Är mobilen låst till en specifik operatör? Sedan 2014 får inte mobiloperatörerna låsa mobiler mot ett specifikt nätverk. Men det kan vara värt att kolla detta ändå, så du inte står där med en mobil som inte fungerar i ditt mobilnät. Enklast är att stoppa i ditt simkort i mobilen som du funderar på att köpa och kolla att det fungerar.

Läs mer på Avfall Sveriges webb Miljönär.se, där hittar du även tips om du funderar på att köpa en begagnad dator.

Klimatsmart vardag

På orebro.se/klimatsmartvardag hittar du fler klimatsmarta tips och utmaningar!

Miljönären logga i orange med texten Miljönär vänlig

Bli Miljönär-vänlig diplomerad

Miljönär-vänlig är en nationell märkningen som har skapats av Avfall Sverige för att inspirera till hållbar konsumtion. Diplomeringen ges till företag som gör det möjligt för kunderna att laga, återanvända eller låna saker. Ansök på orebro.se/miljönär – det kostar inget!

Senast uppdaterad: 5 september 2019
Publicerad: 4 september 2019
Hade du nytta av innehållet på den här sidan?