Så skippar du Take Away-förpackningarna!

Under semestertider köper vi ofta med oss både mat och dryck och får mycket mer än något ätbart på köpet. Till exempel plastbyttor, papperskoppar, metallformar, plastlock, aluminiumfolie, mjukplast och engångsbestick. Det är dags att skippa förpackningarna – ta med dina egna!

Man som står utanför ett café i stan med en återanvändbar kaffemugg med lock i handen

Ta med en egen kopp med lock till Take Away-kaffet! (Foto: Scandinav bildbyrå/Astrakan Images AB)

Ta med egen matlåda och kopp

Att köpa med sig mat förenklar semesterlivet. Med några enkla förberedelser kan du göra klimatet en tjänst! När ger dig ut på stan för att beställa Take Away (hämtmat), säg att du vill ha lunchen i en egen matlåda som du har med. Ta med bestick hemifrån och skippa engångsmuggarna också.

Enligt IVL Svenska Miljöinstitutet använder svenskarna en miljard engångsmuggar per år. Packa istället med en egen kopp med lock till ditt Take Away-kaffe. På vissa ställen får du till och med rabatt på kaffet.

Klimatsmart vardag

Du hittar fler klimatsmarta tips på Avfall Sveriges webb Miljönär.se och på kommunens webb orebro.se/klimatsmartvardag

Bli ett Miljönär-vänligt företag

Miljönär-vänlig är en nationell märkningen som har skapats av Avfall Sverige för att inspirera till hållbar konsumtion. Diplomeringen ges till företag som gör det möjligt för kunderna att laga, återanvända eller låna saker. Ansök på orebro.se/miljönär – det kostar inget!

Senast uppdaterad: 12 augusti 2019
Publicerad: 12 augusti 2019
Hade du nytta av innehållet på den här sidan?