Örebro i toppen bland de nominerade till Årets friluftskommun

Örebro kommun har vunnit Årets friluftskommun fyra gånger tidigare. I år var konkurrensen tuff och det blev ingen förstaplacering, men Örebro var återigen bland de topp åtta nominerade.

Årets friluftskommun är ett pris som baseras på en årlig undersökning om svenska kommuners arbete med friluftsliv. Priset delades ut av Naturvårdsverket på Tankesmedjan för friluftsliv i Kristianstad torsdagen 16 maj. Örebro har tidigare vunnit priset fyra gånger och var i år bland de topp åtta nominerade kommunerna:

– Vi är mycket glada över att vi var nominerade i år igen! Trots att det inte blev någon förstaplacering, så är det ett kvitto på att vi arbetar strukturerat och målinriktat med friluftslivet. Vi har vunnit fyra gånger tidigare och för att vara i topp under en längre tid så behövs engagerade medarbetare, säger Malin Björk, naturvårdschef i Örebro kommun.

– Vi är fyra förvaltningar som arbetar tillsammans och som bidrar med olika saker. Till exempel att få ut barn och unga i naturen, säkerställa att vi har naturområden när staden växer och att det finns attraktiva friluftsområden och anläggningar, berättar Åsa Wistrand, planerare för friluftsliv.

Örebro kommuns motivering

För att utvecklas som friluftskommun har Örebro den senaste tiden arbetat mycket med att tillgängliggöra Kilsbergen för friluftsliv. Det har bland annat gjorts genom att förvärva, utveckla och restaurera Kilsbergsgårdar. Vi har också arbetat med att skydda och restaurera landskapen, binda ihop målpunkter med leder för vandring och MTB, samt att etablera ett samarbete med markägare och föreningar.

Örebro kommun var i år bland de topp åtta nominerade till Årets friluftskommun.

Södra Ånnabosjöns raststuga med utsikt över sjön. Foto: Susanne Flink.

Senast uppdaterad: 24 maj 2019
Publicerad: 20 maj 2019
Hade du nytta av innehållet på den här sidan?