Klarar du dig utan el, värme eller vatten?

Sverige är ett tryggt land och vi är många som är mer eller mindre oförberedda på en större samhällsstörning. Men det kan vara bra att vara förberedd på att klara vardagen om samhället plötsligt inte fungerar som vi är vana vid. Vet du vad du ska göra om vatten, el eller till exempel mobilnätet slås ut i flera timmar eller kanske dagar?

Bild av krislåda

Foto: Thomas Henrikson, MSB

Välinformerade och engagerade invånare är en viktig tillgång vid en samhällskris. Därför har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) startat Krisberedskapsveckan som sker i samarbete med kommuner, frivilligorganisationer och länsstyrelser. Det är tredje året i rad som Krisberedskapsveckan genomförs och i år pågår veckan från den 6–12 maj.

Som en del av Krisberedskapsveckan kan du, under hela vecka 19, följa Säkerhetsavdelningen på Örebro kommuns Instagram.

Var förberedd och packa din ”krislåda”.

De flesta av oss har en brandvarnare hemma och många har även brandsläckare, utifall att det skulle börja brinna. Men hur väl förberedd är du om det sker något oförutsett i samhället? Vid en samhällsstörning måste samhällets resurser först gå till de mest utsatta. Därför kommer de allra flesta att behöva klara sig själva en tid.

Se därför till att du och dina nära klarar vardagen även om samhället inte fungerar som ni är vana vid. Det viktigaste är att ha dricksvatten, mat och värme, och att kunna ta emot viktig information.

Samla gärna ihop det nödvändigaste och förvara på ett och samma ställe – så att du är förberedd ifall en samhällsstörning sker.

orebro.se/krisberedskap kan du få tips på vad som kan vara bra att ha i en krislåda.

Senast uppdaterad: 5 maj 2019
Publicerad: 5 maj 2019
Hade du nytta av innehållet på den här sidan?