Vinnarna på Örebrogalan!

Den 28 februari firades Örebros insatser och framgångar på Örebrogalan. Under kvällen delades priser ut till människor, företag och organisationer som har lyckats extra bra inom näringsliv, kultur, miljö, idrott och andra områden i samhället.

Örebrogalan är en riktig festkväll där vi får hylla de eldsjälar som gör Örebro till en fantastisk stad att leva i på många olika sätt! Örebro kommun delade ut fem priser på galan: Miljöpriset, Näringslivs­priset, Kultur­priset, Kvalitets­priset samt Millencolin Music Prize som delas ut av Kultur­nämnden och Millencolin. Kommunen är också delaktig i priset Årets bragd. Där väljer en grupp med representanter från polis, kommun, SOS Alarm och City Örebro ut kandidater och presenterar för Örebro brotts­­förebyggande råd, som beslutar vilka som ska premieras i samarbete med tidningen Örebroar’n.

Miljöpriset

Vinnare: Sofia Ramström, Fröken Spara.

Motivering: Med en affärsidé att inspirera och stimulera till en mer hållbar livsstil, har Sofia Ramström med stort engagemang och entreprenörskap utvecklat Fröken Spara. Som en uppskattad aktör i Örebros utbud av återbruk, bidrar företaget till att främja och möta samtidens krav på hållbar konsumtion.

Näringslivspriset

Vinnare: Zilenzio.

Motivering: Utifrån en egen idé skapad här i Örebro har företaget utvecklat både produkter och ett företag som är i färd med att ta världen med storm. Tillsammans med experter har bolaget utvecklat unika produkter för att skapa både tysta och väl designade arbetsmiljöer över hela Sverige och ute i världen. Entreprenörerna bakom företaget visar upp ett sällsynt mod och stort kunnande, som de aktivt arbetar för att dela med sig av till andra. Företaget är i en fas där de med stora kliv tar sig ut i världen och ökar sin försäljning.

Kulturpriset

Vinnare: Cecilia Jansson.

Motivering: Cecilia Jansson föddes i Lund 1975. Hon har varit bosatt i Örebro sedan 1995 då hon påbörjade sin keramikutbildning på konstskolan Kuben. Keramiken får betraktas som hennes grunduttryck, men utflykterna till andra tekniker är många och utförs med en imponerande hantverksskicklighet. Hennes drivna, gränsöverskridande konstnärskap har möjliggjort för henne att verka på en internationell nivå där bl.a. Kina och USA är två länder där hon har spenderat mycket tid. Där har hon bl.a. deltagit i Residence-program och ställt ut både i solo och i grupputställningar. Cecilia har också varit representerad på bl.a. OpenArt och Konstbiennalen i Venedig.

Under våren 2019 återvänder Cecilia till New York för att delta i en grupputställning. Vi örebroare kommer också att ges möjlighet att uppleva Cecilias konst på Örebro Konsthall under hösten 2019.

Kvalitetspriset

Vinnare: Södermalmshemmet.

Motivering: Med utgångspunkt i den enskilde individens intressen och förmågor har vinnaren skapat en boendemiljö där hyresgästerna är allt mer aktiva, och där social samvaro möjliggörs bland annat genom samverkan med civila samhället. Oavsett om man är intresserad av fotboll, teater, sång eller något helt annat ges hyresgästerna möjlighet att fortsätta driva sitt intresse. Resultatet är ett boende där många hyresgäster är aktiva och upplever ett större välbefinnande och livsglädje.

Vinnarna får priset för ett arbete som under fyra års tid succesivt har utvecklats. Ett modigt ledarskap och engagerat medarbetarskap har skapat förutsättningar och bidragit till förhållningssätt som möjliggör ökad livskvalitet, till nytta och glädje för varje hyresgäst.

Millencolin Music Prize

Vinnare: Jens Bogren, Fascinationstreet Studios.

Motivering: Till 2018 års vinnare av Millencolin Music Prize vallfärdar flera av världens största metalband för att spela in eller få sina album producerade och mixade. Jens Bogren grundade Fascination Street Studios 2001 och är idag världskänd för sina produktioners kvalité och personliga professionalism.

Årets bragd

Vinnare: Josefin Norin.

Motivering: Josefin fick ut alla ur huset: ”Jag rusade från dörr till dörr, bultade och skrek”. Årets bragd 2018 tilldelas Josefin Norin som på väg hem efter kvällsarbete upptäcker en brand i ett bostadshus. Josefin agerar snabbt, varnar boende genom att ta sig in i trapphuset och bulta på dörrar och fönster, meddelar räddningstjänsten vilka boende som inte tagit sig ut själva. Josefins snabba agerande och handlingskraft i en dramatisk situation är en värdig vinnare av ÖreBRÅs civilkuragepris. Josefins agerande bär inslag av både livräddande insatser och att rädda värdefull egendom.

Läs om alla galans alla vinnare på Örebrogalans webbplats.

Senast uppdaterad: 1 mars 2019
Publicerad: 1 mars 2019
Hade du nytta av innehållet på den här sidan?