Vinnarna i kampanjen ”Vilken är din onödigaste bilresa?”

Vi säger grattis till Marie, som skickade in det vinnande bidraget i kampanjen "Vilken är din onödigaste bilresa?"! Hon vinner en elcykel för sitt bidrag om den onödiga bilresan hon gör varje dag till och från jobbet.

Marie vann en elcykel för sitt bidrag i kampanjen "Vilken är din onödigaste bilresa?".

Marie vann en elcykel för sitt bidrag i kampanjen "Vilken är din onödigaste bilresa?".

Hållbart resande

Under perioden 10 september–7 oktober genomfördes kampanjen Örebro cyklar och åker buss till jobbet, som en del av EU–projektet Hållbart resande i Örebroregionen. Syftet med kampanjen var att minska de korta och onödiga resorna som görs med bil, framförallt till och från jobbet. Som en del av kampanjen och för att väcka tanken om ett hållbart resande, ställde vi frågan "Vilken är din onödigaste bilresa?".

Nu har ett vinnande bidrag utsetts av en jury med representanter från Trafikenheten och Klimatsmart vardag. Det vinnande bidraget kom från Marie, som vinner en elcykel för sitt bidrag om den onödiga bilresan hon gör varje dag till och från jobbet – en resa som egentligen skulle kunna göras på ett mer hållbart sätt.

Juryn delar också ut ett delat andrapris (biobiljetter) till två bidrag. Juryn har haft direktkontakt med personerna som skickade in de vinnande bidragen.

Vinnarbidraget och juryns motivering i sin helhet

Vinnarbidrag

"Egentligen är varje dag en onödig bilresa. Både min man och jag skulle kunna cykla varje dag, men med tre barn hemma som ska göras i ordning och klara för dagen, så blir tiden knapp. Därför slutar det med att jag tar bilen. Egentligen sparar jag nog inte så mycket tid på det, eftersom trafiken på morgonen går trögt. Men jag tar inte cykeln, för att jag vet att jag skulle behöva vråltrampa och sedan vara framme på jobbet totalt svettig. Skulle elcykeln bli min, skulle det bli bra för miljön. Då skulle jag istället cykla sju kilometer dit och sedan sju kilometer hem och ställa bilen, som då slipper släppa ut avgaser på att tuffa fram i stadstrafiken varje dag."

Motivering

"Helt klart en onödig bilresa, som skulle kunna göras på cykel istället. Sju kilometer är lite långt att cykla, men med en elcykel är det inga problem! Marie kan nu föregå med gott exempel för så väl sina barn som många andra i Örebro!"

Andrapris

Bidrag 1: Tobias, som blev omkörd av en färgglad cyklist

”Jag har fyra kilometer till jobbet och pendlar till jobbet varje dag med min dieselbil. Från norr till Boglundsängen. En morgon blev jag omkörd av en cyklist med en kulört tröja precis när jag kört ut från garaget på norr. Väl framme vid det första trafikljuset, så slog ljuset om till rött. Det andra trafikljuset var rött, likaså det fjärde och det femte.

Väl framme vid det sista hindret på vägen till jobbet, som är ett övergångsställe, så stannar jag och släpper över en cyklist. Cyklisten är personen med den kulörta tröjan... Kör denna onödiga bilresa varje arbetsdag och skulle verkligen behöva en elcykel, så att jag kan vara lika miljömedveten och snabb som cyklisten med den kulörta tröjan!”

Bidrag 2: Andreas, som tog en omväg till gymmet

”Till gymmet, från Myrgacksgatan till Kaserngatan i Rynninge, cirka 200 meter med bil. När jag kom fram fanns det inga parkeringsplatser, så jag fick åka runt området flera varv. Efter två varv gav jag upp och parkerade bilen hemma igen.”

Mer information

Läs mer om Hållbart resande i Örebroregionen på Tänk tanken.nu

Senast uppdaterad: 25 oktober 2018
Publicerad: 25 oktober 2018
Hade du nytta av innehållet på den här sidan?