Funkismello i Brunnsparken

Fredag 19 oktober kl. 18 blir det Melodifestival för personer med funktionsvariationer i Regnbågen i Brunnsparken. Deltagarna får sjunga tillsammans med en orkester med elever från Karolinska gymnasiet och en dansgrupp från Tegelbruket, under ledning av Naomi Nzau deltar. I juryn sitter kända musik- och kulturprofiler från Örebro.

Bild: Uppträdande från tidigare år

Bild: Uppträdande från tidigare år

Musiken en drivkraft

För dem vi jobbar för inom Förvaltningen för funktionshindrade i Örebro kommun är musiken och sången en drivkraft för många. Tv-program som Idol, Lets dance och framförallt Melodifestivalen engagerar flera.

– Det har under flera år kommit in önskemål om tillfällen att få sjunga och att stå på en scen. 2014 anordnades en deltävling i Örebro där vinnaren, Elsa Berg, gick vidare till den stora "Funkismellon" på Cirkus i Stockholm. Det blev en stor succé, säger Göran Andersson, enhetschef Förvaltningen för funktionshindrade.

Det satte igång tankarna hos personalen som jobbat med deltävlingen.

– Glädjen och engagemanget från alla artister i vår deltävling i Örebro gjorde att tankar väcktes om att anordna ett större event här på hemmaplan. Vi ville att alla skulle få chansen att sjunga med ett live band, få ha egna dansare på scenen och en stor publik. Men vi kände också att det fanns en djupare tanke med projektet, kunde vi få in delaktighet, integration och mångfald i projektet? Kunde vi jobba fram ett sätt för att mötas över olika gränser? berättar Göran.

Gränsöverskridande och integration

Man kontaktade Karolinska gymnasiets musikestetiska program och de tackade genast ja till att vara med. Under hösten har de som projekt att repetera in alla låtar. Det har inneburit ett lärande i att jobba med att vara musiker på frilansnivå och få ta del av hur man jobbar fram en ganska stor produktion.

– Vi kontaktade även en hip hop dansgrupp med rötter från Vivalla, Navyz, som också ville vara med. De har gjort alla koreografier till de låtar där det är dans, fortsätter Göran. I år kommer vi att jobba med en dansgrupp från Tegelbruket under ledning av Navyz grundare Naomi Nzau.

Delaktighet är ett ledord inom förvaltningen för funktionshindrade. Det vill även denna tillställning präglas av. Vill man inte stå på scenen så har man möjlighet att utföra andra uppdrag. All bildproduktion och affischer jobbas fram av en daglig verksamhet. Andra uppdrag kan vara att utföra olika uppgifter som att, ställa ut stolar, riva biljetter, filma showen, vara stagemanager eller finnas med i något nummer och vifta med en flagga.

Under kvällen är även vinnaren från året innan en av två programledare.

Jury med kända musik- och kulturprofiler

Till Melodifestivalen för personer med funktionsvariationer kommer också deltagare från andra kranskommuner.

Juryn består av kända musik- och kulturprofiler från Örebro.

Under åren har även flera musikprofiler skickat personliga hälsningar till deltagarna. Carola, Danny, Sanna Nielsen, Boris René och Molly Sandén är några av dem.

– Den 19 oktober kommer vi alla att samlas på en och samma scen för att uppfylla drömmar, sprida glädje och för att visa på att sång, musik och dans är viktiga delar i våra liv och att det förenar oss, både på scenen och i publiken. Vi firar dessutom 5 års jubileum och kommer att bjuda på roliga överraskningar, avslutar Göran.

Senast uppdaterad: 5 oktober 2018
Publicerad: 5 oktober 2018
Hade du nytta av innehållet på den här sidan?