Framåt för Örebros näringslivsklimat – högsta placeringen någonsin!

I Svenskt näringslivs årliga ranking av företagsklimat i Sveriges 290 kommuner klättrar Örebro kommun 14 placeringar och hamnar på plats 104. Det är den högsta placeringen sedan mätningen startades 2009. Samma positiva trend syns i mätningen Nöjd Kundindex.

– Örebro visar en stabil ökning och kliver framåt i rankingen samtidigt som vår myndighetsutövning också får högsta betyg. Resultatet är samstämmigt, vilket är glädjande, säger Göran Dahlén, näringslivsdirektör Örebro kommun.

Enligt företagarna går det framåt på flera områden, samtidigt som det finns utmaningar bland annat inom kompetensförsörjning.

– Örebro kommun växer kraftigt och företagen går bra och vill expandera, då blir tillgången på kompetens en riktigt spännande utmaning som vi är väl medvetna om. Nu när vi satsar på att bli ännu bättre tycker jag att Svenskt näringslivs undersökning, tillsammans med vår egen NKI-mätning, ger oss riktigt bra underlag för hur vi ska prioritera framåt. Vi är ju en växande kommun och har alla förutsättningar att nå ett näringslivsklimat i toppklass, säger Göran Dahlén, näringslivsdirektör Örebro kommun.

Syftet med Svensk Näringlivs rankning är att visa var i landet det är bäst att starta och driva företag. 2018 års ranking bygger på en enkätundersökning till företagen samt statistik från SCB och UC.

– Det är mycket glädjande att Örebro kommuns ranking förbättras till det bästa någonsin. Vi såg i resultatet från i våras att Örebro passerat rikssnittet för Sverige i det sammanfattande betyg från företagen. Undersökningarna följs åt och förstärker omdömet som kommunen tidigare fått genom höga betyg i NKI-mätningen. Nu startar vi ytterligare förbättringsarbete i form av satsningar på mer samarbete, dialog och information. Ett gott företagsklimat är avgörande för välfärdsarbetet i en av Sveriges starkast växande kommuner, säger Lennart Bondeson (KD), politiskt ansvarig för kommunens näringslivsarbete.

Senast uppdaterad: 3 oktober 2018
Publicerad: 3 oktober 2018
Hade du nytta av innehållet på den här sidan?