Örebro är återigen i topplacering i Årets Arkitekturkommun

Örebro tar tredje platsen i Årets Arkitekturkommun 2018 och framhålls som en stad som lyckas kombinera en hög byggtakt, i förhållande till bostadsbehov, med att bygga en så attraktiv stad som möjligt.

– Jättekul att hamna på en tredjeplats bland Sveriges 290 kommuner. Förra året vann vi, så nästa år siktar vi på topplacering igen, speciellt som vi nu har en helt färsk strategi för arkitektur och byggande för hela kommunen, säger Peder Hallkvist, stadsarkitekt.

Utmärkelsen delas ut av HSB Riksförbund och Sveriges Arkitekter och bygger på två olika komponenter. Dels ett index som grundas på enkätsvar från Sveriges arkitektkår, som bedömer hur bra kommunen arbetar med arkitektur. Dels offentlig statistik som värderar kommunerna utifrån förmågan att planera byggande i relation till bostadsbehovet.

– För andra året i rad lyfter vi goda exempel och kommunala förebilder genom att dela ut pris till årets Arkitekturkommun. Priset syftar till att stärka arkitekturen i våra framtida städer, säger Louise Masreliez, arkitekt SAR/MSA och förbundsordförande för Sveriges Arkitekter.

Mer information om arkitektur och byggande i Örebro kommun

Strategi för arkitektur och byggande i Örebro kommun

Projektet ”Vi ger arkitekten makten”

Senast uppdaterad: 5 juli 2018
Publicerad: 5 juli 2018
Hade du nytta av innehållet på den här sidan?