Tunneln vid Östra Bangatan har blivit tryggare

Nu har tunneln vid Östra Bangatan blivit tryggare och smyckats med offentlig konst, som inspirerats av ungdomar på Olaus Petriskolan.

Bild tagen inifrån tunneln, som har vitt tak och målning på väggarna.

Gång- och cykeltunneln vid Östra Bangatan har tidigare upplevs som mörk och otrygg. Under de senaste månaderna har Örebro kommun arbetat med trygghetsskapande åtgärder för att öka tryggheten och trivseln i området. Idag pryds bland annat tunneln av ett konstverk skapat av Emil Öhlund.

I projektet var det viktigt att engagera barn och ungdomar som håller till i området. Därför hölls en workshop med elever i årskurs 6-7 på Olaus Petriskolan. Eleverna fick diskutera vad de ville se samt måla stenciler både enskilt och i grupp.

– Glädje var huvudspåret! Det skulle vara regnbågsfärger, blommor, glass och munkar. Eleverna hade väldigt mycket idéer och det var viktigt för mig att allas idéer skulle vara med på något sätt, berättar konstnären Emil Öhlund.

Förutom att tunneln smyckats med offentlig konst har kommunen lagt om asfalten, förbättrat belysningen och röjt sly längs Östra Bangatan för att skapa bättre insyn i området.

– Målet med åtgärderna är att fler ska använda tunneln både dag- och kvällstid, säger Jenny Källmén, trafikplanerare på Örebro kommun.

Framöver kommer även sikten in i tunneln förbättras i syfte att öka trafiksäkerheten. Dessutom kommer blommor planteras i anslutning till tunneln.

Senast uppdaterad: 8 juni 2018
Publicerad: 7 juni 2018
Hade du nytta av innehållet på den här sidan?