Örebro kommun i ekoeliten med 63 % ekologiska inköp

Tidigare i veckan fick vi veta att Örebro är en av Sveriges bästa städer att bo i. Men vi nöjer oss inte där, i måndags fick Örebro kommun pris för sina ekologiska matinköp och även för sin ökning av ekologiska brödinköp under 2017.

Ekomatsligan delar varje år ut pris till de kommuner, landsting och regioner i Sverige som ligger i framkant gällande ekologiska inköp av livsmedel. I år landade Örebro kommun, med 63 % ekologiska inköp, på en delad tredjeplats tillsammans med Malmö Stad. Vellinge kommun knep förstaplatsen. Dessutom gick Ekobrödspriset till Örebro kommun för störst ökning, med en ökning på hela 225 % ekologiska brödinköp under 2017.

– Summa summarum kan vi konstatera att Skåne fortsätter att dominera i Ekomatsligan med Vellinge i fronten, berättar Eva Fröman på Ekomatcentrum. Dock kan vi se att Örebro län tagit upp kampen och leder stort i länsekoligan. Hela 48 % av inköpen i länets kommuner och regionen är ekologiska. 

EkoMatCentrum, är en ideell förening med syfte att verka för en hållbar utveckling i livsmedelskedjans alla led. Föreningen verkar genom att sprida information om ekologiska produkter och därmed bidra till en ökad konsumtion av ekologiska livsmedel. EkoMatCentrum vill verka för att små och stora företag i livsmedelskedjans alla led ställer höga miljökrav vid köp och handel med livsmedel.

Senast uppdaterad: 28 maj 2018
Publicerad: 25 maj 2018
Hade du nytta av innehållet på den här sidan?